Liczba wyników: 936
Na ogół nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkie znaczenie ma dobrze funkcjonujące jelito grube, a zwłaszcza jego część zwana okrężnicą (bo „okrąża” jamę brzuszną). Bardzo rzadko spotyka się obecnie kogoś, kto ma całkowicie zdrowe jelita.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Jedzenie przetworzonego mięsa, parówek, kiełbasek, boczku, etc., może prowadzić do raka jelita grubego. Co więcej, już sam nadmiar czerwonego mięsa także jest prawdopodobną przyczyną choroby, twierdzą eksperci Światowej Organizacji Zdrowia.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Badania pokazują, że popularny lek przecigorączkowy i przeciwbólowy, tj. kwas acetylosalicylowy, może mieć działanie ochronne przed różnymi formami raka. Kolejne testy dowodzą, że może pomóc uchronić się przed rakiem jelita grubego.
Jad węża może być wykorzystywany do opracowania leku na raka, mówią naukowcy z Hong Kongu. Testy białka pochodzącego z jadu grzechotnika wykazały, może ono zmniejszyć rozmiar guzów jelita grubego u myszy nawet o 28% w ciągu miesiąca.
Stosowanie antybiotyków, zwłaszcza antybiotyków o szerszym spektrum działania, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease IBD) i jej podtypów, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.