Liczba wyników: 2919
Nowe badanie wskazuje, że kofeina nie tylko pomaga ci się obudzić, ale poprawi funkcjonowanie pamięci.
Jak ważne są dla naszego organizmu zdrowe zęby nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Do wielu powodów, dla których należy szczególnie dbać o stan jamy ustnej, trzeba dodać jeszcze jeden. Skandynawscy naukowcy ustalili bowiem, że istnieje zależność pomiędzy stanem naszego uzębienia, a wydolnością pamięci.
Osoby często oglądające filmy pornograficzne częściej mogą doznawać krótkoterminowej utraty pamięci, ostrzegają niemieccy uczeni.
Regularne narażenie na bierne palenie ma negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, wynika z nowego brytyjskiego badania.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Każdy, kto kiedykolwiek doświadczał przewlekłego stresu wie, że trudno wówczas kontrolować emocje i zaburzona zostaje zdolność do jasnego myślenia. Nowe badania odkrywają neuronowy mechanizm, który bezpośrednio wiąże powtarzający się stres z zaburzeniami pamięci.
W niektórych przypadkach problemy pamięci u osób starszych mogą być spowodowane tzw. "cichymi udarami".
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze.