Liczba wyników: 804
Sól może osłabiać odpowiedź immunologiczną - wynika z badań na myszach.
Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się, w Polsce zakażonych jest już ponad 280 osób i eksperci spodziewają się, że pacjentów będzie znacznie przybywać w ciągu następnych dni i tygodni. Zobacz, jak SARS-CoV-2 wpływa na ludzki organizm.
Dwie nazwy: koronawirus i Covid-19, są jednymi z najczęściej wymienianych na całym świecie. Co dokładnie oznaczają?
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Według ostatnich danych pierwszy chory pojawił sie w Chinach w 2019 roku, tam też miał miejsce początek epidemii, która z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. 11 marca 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła pandemię COVID-19.
Grypa sama w sobie jest bardzo nieprzyjemne i wyłącza z normalnego życia na co najmniej kilka dni. Problemy mogą się jednak nie skończyć w takim czasie - powikłania związane z tą chorobą są często bolesne i bardzo poważne.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Ścisła kontrola poziomu ciśnienia krwi ma istotne znaczenie dla dbania o stan zdrowia - może przedłużyć życie, mówią lekarze z Brigham & Women's Hospital w Bostonie.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci