Liczba wyników: 295
Okres Świąt Wielkanocnych to czas wzmożonej konsumpcji jaj. Jak co roku, Klub Gaja apeluje do konsumentów, by kupując jajka pomyśleli o dobrostanie zwierząt. Dzięki systemowi oznaczania jaj możemy poznać ich pochodzenie. Nadrukowane na jajkach numery - 0 (chów ekologiczny) i 1 (chów wolnowybiegowy) oznaczają, że zniosły je kury, których naturalne zachowania zostały poszanowane. Jajka z tych hodowli są droższe, ale smaczniejsze i zdrowsze. Warto też zapłacić wyższą cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia.
Halitoza, przypadłość objawiająca się nieprzyjemnym zapachem z ust, może skutecznie pokrzyżować życie towarzyskie, uczuciowe, a nawet stać się źródłem kompleksów i zaburzeń lękowych. Szacuje się, że problem dotyczy nawet 1 na 4 osoby. Tymczasem z halitozą można dziś skutecznie walczyć. I to na kilku frontach jednocześnie. Podstawą jednak jest poznanie źródła halitozy. Co warto wiedzieć?
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
Eksperci z dystansem podchodzą do tzw. domowych metod dbania o zęby. Ale o ile wyrób własnej pasty czy wyrywanie zębów za pomocą klamki to kiepski pomysł, to nie tyczy się to naturalnych płukanek do ust. To tani i skuteczny sposób na poskromienie szkodliwych bakterii żyjących w naszej jamie ustnej.
Alkanna należy do rodziny ogórecznikowatych i rośnie w południowej Europie oraz na wschodnich brzegach Morza Śródziemnego. Korzeń nadaje delikatne czerwone zabarwienie, pzrez co jest wykorzystywany jako barwnik do tkanin, a także dla wzmocnienia koloru nalewek, win i lakierów. Ogólnie rzecz biorąc, jest barwnikiem spożywczym, ale ma także medyczne zastosowania - może wspomagać leczenie ran i działa przeciwzapalnie.
Pieczenie w żołądku, dokuczliwe bóle brzucha, nudności, wzdęcia, ciągłe uczucie głodu – niestety wielu z nas wciąż bagatelizuje tego rodzaju oznaki. Szacuje się, że choroba wrzodowa dotyka co dziesiątego dorosłego Polaka, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań. Jeśli żyjesz w stresie, pijesz dużo kawy, palisz papierosy, jesz nieregularne posiłki i często sięgasz po tabletki przeciwbólowe – wrzody żołądka mogą dopaść również ciebie.
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Oto kilka prostych tricków na przygotowanie przetworów, w łatwy sposób.