Liczba wyników: 434
Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Niemal połowa Polaków ma różnorodne problemy ze wzrokiem, w większości wynikajace z takich wad jak krótkowzroczność, nadwzroczność, astygmatyzm oraz starczowzroczność. Wady te są szczególnie uciążliwe latem, kiedy rozpoczyna się sezon urlopów. Niezależnie czy preferujemy aktywne formy spędzania wolnego czasu czy też relaksacyjny wypoczynek, powinniśmy zadbać o oczy, które w większym stopniu narażone na promieniowanie słoneczne, wiatr, piasek i pył oraz słoną lub chlorowaną wodę.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
Żeby efektywnie, ale i zdrowo schudnąć, a nie głodować, trzeba jeść chude mięso i rośliny strączkowe. Dieta taka zmniejsza apetyt oraz daje szybkie i trwałe efekty.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Jak zawsze o tej porze roku kleszcze i komary szykują się do ataku. Spotkamy je wszędzie na łące, w lesie, w ogrodzie a nawet w mieszkaniu. Tylko jak tu nie korzystać z uroków długo oczekiwanej wiosny czy nie cieszyć się pięknem nadchodzącego lata? Słońce, śpiew ptaków i długie dni zachęcają do wyjścia z domu. Większość z nas zapewne najchętniej oddałaby się błogiemu lenistwu na świeżej, miękkiej trawie w otoczeniu naturalnych barw i niepowtarzalnych zapachów przyrody. Tymczasem media biją na alarm, ostrzegając przed roznoszoną przez kleszcze boleriozą. A komary? Znamy ich uporczywe bzyczenie, które potrafi uprzykrzyć nawet najlepszy wypoczynek, nieprzyjemne ukłucia i to najgorsze - swędzenie skóry po ukąszeniu!
Nawet najdroższy zabieg wybielający zęby nie sprawi, ze nasz uśmiech będzie zachwycał zniewalającym blaskiem przed długi czas. Na kolor zębów wpływa także to, co jemy i pijemy na co dzień. Które pozycje z powinnyśmy wykluczyć z menu, a przynajmniej ograniczyć ich spożywanie?
Najwięcej napojów wyskokowych piją Irlandczycy, Brytyjczycy i Portugalczycy.
Wiosna to wspaniały czas na wypoczynek i regenerację sił, ale także pora roku, podczas której szczególnie dbamy o ciało. Przyglądamy się naszej skórze i poszukujemy najlepszych sposobów na jej pielęgnację. Pomagają nam w tym na pewno odpowiednio dobrane kremy, toniki oraz odżywki do włosów, które poprawiają dotkniętą zimą urodę. Aby właściwie zadbać o ciało i samopoczucie warto oprócz wysokiej jakości kosmetyków skorzystać także z pachnących zabiegów aromaterapeutycznych. Zabiegi z użyciem olejków eterycznych nie tylko wspaniale zatroszczą się o skórę, ale też doskonale wpłyną na nasz nastrój.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później