Liczba wyników: 592
Jak wynika z badań, aż 83% Polaków przyznaje, że zdarza się im używać nieodpowiednich okularów przeciwsłonecznych bez filtra. Eksperci alarmują, że noszenie przyciemnianych soczewek bez wysokiej jakości filtrów przynosi efekt przeciwny do zamierzonego – do oczu dociera więcej szkodliwych promieni słonecznych niż bez okularów istotnie zwiększając ryzyko uszkodzenia wzroku.
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Każdy kleszcz jest niebezpieczny – alarmują lekarze. Przede wszystkim dlatego, że nie wiemy, które z nich są nosicielami niebezpiecznych dla człowieka chorób. Choroby odkleszczowe są trudne do zdiagnozowania i niełatwo je wyleczyć, a nie na wszystkie można się zaszczepić. Ponadto wokół kleszczy narosło wiele mitów, które jeszcze bardziej utrudniają obronę przed tymi pasożytami.
Lato przyszło wyjątkowo wcześnie i uradowało tym miłośników kąpieli słonecznych. Długie weekendy majowe sprzyjają także zagranicznym eskapadom po słońce. Jednak aby było bezpiecznie na plaży i po plaży należy zastosować się do kilku rad.
Cynamon to jedna z najczęściej używanych przypraw. Nie każdy jednak wie, że tak jak ta przyprawa może nam smakować, tak również poprawiać różne aspekty naszego zdrowia.
Już po raz dziesiąty koalicja WASH – World Action on Salt & Health, skupiająca ekspertów z całego świata: naukowców, lekarzy, instytucje oraz specjalistów ds. zdrowia publicznego organizuje w dniach od 29 lutego do 6 marca globalną akcję edukacyjną, która ma przypomnieć o potrzebie kontroli ilości soli w naszej diecie i skłaniać do refleksji nad jej nadmiernym spożyciem. Na co zwracać uwagę, aby ograniczyć spożycie soli?
Niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzimy coraz częściej słyszymy o suplementach diety. Dzięki nim możemy poprawić swoje samopoczucie, zadbać o stawy, czy uregulować procesy trawienia. Na rynku dostępne są w różnej postaci: kapsułkach, pastylkach, w proszku czy w formie płynnej. Jak z setek produktów wybrać te, które nam pomogą, a nie zaszkodzą i na co zwracać uwagę przy ich zakupie?
Przeciętny polski konsument zjada pod różnymi postaciami około 160 sztuk jaj rocznie, podczas kiedy mieszkaniec krajów Europy Zachodniej powyżej 200, zaś na Ukrainie spożycie przekracza 300 sztuk rocznie.
Wiosny z wytęsknieniem wypatrują wszyscy. Znacznie mniej mile widziane są konsekwencje wiosennego przesilenia. Zmęczenie, senność, brak energii i zmienny nastrój najlepiej zneutralizuje sen oraz odpowiednia dieta. Sposób na to, jak poczuć się kwitnąco tej wiosny, możemy poznać już dziś, zgłębiając tajniki idealnych kolacji i śniadań.
8 marca, w święto kobiet, wychodzą „z szafy” różne stereotypy na temat pań. Współczesnym symbolem kobiecości są np. szpilki. Kobiety jednak coraz częściej przedkładają swoje zdrowie nad to „co wypada”, a wysokie obcasy – tak jak zalecają fizjoterapeuci – zakładają tylko na specjalne okazje.