Liczba wyników: 5445
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru o 42%. Badacze ustalili, że podwyższony poziom witaminy C miał korzystny wpływ na układ krążenia u 20 649 mężczyzn i kobiet w wieku 40-79 lat, uczestniczących w projekcie "Europejskie badanie perspektywiczne nad rakiem" (European Prospective Investigation into Cancer - EPIC).
Poziom witaminy D jest znaczący dla prognozy walki z rakiem piersi. Niski poziom witaminy D może sprzyjać wzrostowi raka piersi i przerzutom.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Uczucie smutku może zmienić poziom substancji związanych ze stresem i zwiększyć poziom stanów zapalnych, co z kolei oznacza zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Odkryto nowe obiecujące leczenie pacjentów z behawioralną odmianą demencji czołowo-skroniowej, drugą najczęstszą postacią otępienia u osób wieku poniżej 60 lat. Terapia pozwala osłabić problemy behawioralne i spowolnić kurczenie się mózgu. Takie efekty daje stosowanie selenian sodu - może on hamować osłabienie funkcji poznawczych i uszkodzenia neurodegeneracyjne, które są cechą charakterystyczną wielu form demencji, w tym choroby Alzheimera.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania organizmu. Jego odpowiednie stężenie zapewnia poprawne działanie systemu pokarmowego, krwionośnego oraz mechanizmów, kontrolujących nasz bilans wodny. Zjadamy go więc każdego dnia w codziennych posiłkach, często nie zastanawiając się nad jego rolą i zawartością w naszym organizmie. Dlatego właśnie, niekiedy nadmierna ilość sodu, staje się jedną z przyczyn powstawania takich schorzeń jak niewydolność nerek, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność krążenia.
W okresie po menopauzie kobiety często mają problemy z kontrolą wagi i innymi czynnikami ryzyka dla zdrowia, takimi jak nadmierny poziom cholesterolu. Odpowiedzią na to może być taniec - taka aktywność może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję i skład ciała, a także samym poprawić samoocenę.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję