Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania Zywienie w refluksie przewodu pokarmowego

Liczba wyników: 717

  • Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć [Fot. anetlanda - Fotolia.com]

    Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć

    2019-01-28

    Nie ma lepszego sposobu na zachowanie pełni smaku i aromatu grzybów niż suszenie. Suszone grzyby zachowują wszystkie walory świeżego produktu, a do tego łatwo je przechowywać.

    Tagi: grzybysuszone grzyby

  • 5 zalet jedzenia sałaty [Fot. pavel siamionov - Fotolia.com]

    5 zalet jedzenia sałaty

    2019-01-23

    W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

    Tagi: sałatasałata lodowarukolasałata rzymskaroszponka

  • Czy można jeść jogurt na diecie bezlaktozowej? [Fot. ji_images - Fotolia.com]

    Czy można jeść jogurt na diecie bezlaktozowej?

    2019-01-21

    Nawet 70% ludzi na świecie nie toleruje laktozy – cukru występującego przede wszystkim w mleku i jego przetworach. W Polsce problem z trawieniem laktozy może mieć około 17-37% osób. W gabinecie dietetyka, często pojawia się pytanie, czy przy nietolerancji laktozy, z diety należy wykluczyć wszystkie produkty mleczne?

    Tagi: nietolerancja laktozylaktozajogurt

  • Probiotyki - po co i dlaczego? [© Di Studio - Fotolia.com]

    Probiotyki - po co i dlaczego?

    2019-01-14

    Słowo probiotyk, pochodzi od słów „pro bios", co z greckiego oznacza „dla życia". Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż za probiotyk uważa się żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie w organizmie człowieka.

    Tagi: probiotykisuplementy dietyantybiotyki

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Mięso z kurczaków: fakty i mity [© Natasha Breen - Fotolia.com]

    Mięso z kurczaków: fakty i mity

    2018-12-18

    W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.

    Tagi: kuchniażywieniemięsokurczakiGMOkulinaria

  • Nie obgryzaj paznokci - grozi ci infekcja [Fot. Lukassek - Fotolia.com]

    Nie obgryzaj paznokci - grozi ci infekcja

    2018-12-11

    Obgryzanie paznokci (onychofagia) to nie tylko nawyk, który niszczy wygląd dłoni. Może również prowadzić do infekcji.

    Tagi: obgryzanie paznokcistresnerwowośćE. coliSalomenllacukrzyca

  • Zioła w diecie [Fot. valery121283 - Fotolia.com]

    Zioła w diecie

    2018-12-11

    Bez ziół i przypraw trudno wyobrazić sobie smakowitą kuchnię, pełną aromatycznych dań. Badania pokazują, że średnio każdego dnia spożywamy ok. 0,5 g różnego rodzaju roślin przyprawowych. Wiele z nich wykazuje korzystne działanie na nasze zdrowie.

    Tagi: dietaziołaczosnekimbirmiętaczarnuszka

  • Kwas acetylosalicylowy pomaga uchronić się przed rakiem wątroby? [fot. crevis - Fotolia.com]

    Kwas acetylosalicylowy pomaga uchronić się przed rakiem wątroby?

    2018-12-08

    Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.

    Tagi: kwas acetylosalicylowyrak piersirak wątrobyrak prostatyrak jelitaleki przeciwbóloweNLPZ

  • Nietolerancja laktozy - objawy, diagnostyka [Fot. Goffkein - Fotolia.com]

    Nietolerancja laktozy - objawy, diagnostyka

    2018-12-05

    Wiele osób każdy swój poranek rozpoczyna od wypicia kawy z mlekiem czy zjedzenia owsianki. Niestety mleko, a dokładniej zawarty w nim cukier – laktoza, często jest przyczyną występowania nietolerancji pokarmowej, która powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Czym dokładnie jest nietolerancja laktozy, jakie są jej objawy i czy można ją wyleczyć?

    Tagi: nietolerancja laktozylaktozamleko

  • Strony: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26