Liczba wyników: 243
Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Od 1 września można brać udział w internetowym plebiscycie na Rzekę Roku 2014, który zorganizowany jest w ramach programu „Zaadoptuj rzekę” Klubu Gaja. W finale znalazło się 11 rzek, na które można głosować w konkursie. Ambasadorką plebiscytu jest znana podróżniczka i pisarka Beata Pawlikowska.
Zachwycające krajobrazy i wyjątkowa atmosfera relaksu w zdrowym klimacie przyciąga do Szklarskiej Poręby turystów z Polski i zagranicy.
Dla jednych dokarmianie gołębi w sezonie letnim to ważny gest dobroczynności, ale dla innych główny powód pojawienia się brudu i zarazków na chodnikach, budynkach, pomnikach czy domowych balkonach. Gołębie wpisały się silnie w miejski krajobraz i niestety ich obecność trudno pominąć. Czy straż miejska powinna nakładać kary na dokarmiających ptaki w sezonie letnim?
Jeśli wraz z upływem dnia masz wrażenie, że twój brzuch „pęcznieje", najprawdopodobniej winna jest temu twoja dieta. Określone produkty wywołują nieprzyjemne uczucie wzdęcia i zauważalną zmianę figury w okolicach talii. Przejrzyj listę artykułów, które mogą odpowiadać za tę dolegliwość.
Mikroorganizmy, których jesteśmy nosicielami, mogą mieć istotny udział w zapoczątkowaniu otyłości - jak ustalono w toku projektu dofinansowanego ze środków unijnych. Odkrycie może zmienić sposób, w jaki leczy się tę chorobę, która wedle prognoz ma dotknąć do roku 2015 ponad 700 milionów dorosłych na świecie. Co ważniejsze może ono wyposażyć lekarzy w prosty test identyfikujący najbardziej zagrożone osoby.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Witaminy, cenne kwasy tłuszczowe, białko, przeciwutleniacze. To składniki leku czy suplementu diety? Nie. To znany od stuleci przysmak - chałwa. Zdrowy smakołyk który bez większego trudu przyrządzić można w domu.