Liczba wyników: 6496
Poziom witaminy D jest znaczący dla prognozy walki z rakiem piersi. Niski poziom witaminy D może sprzyjać wzrostowi raka piersi i przerzutom.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Aktywność fizyczna może uratować życie i pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia raka piersi. Zdaniem specjalistów brak ruchu jest odpowiedzialny za 10-16 procent wszystkich przypadków zachorowań na ten rodzaj nowotworu.
Dojrzałe kobiety, które zmagają się z chorobami dziąseł, są bardziej narażone na raka piersi.
Warto używać oliwy z oliwek - zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi aż o 68 procent.
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Nowotwory złośliwe są pierwszą przyczyną zgonów kobiet w wieku poniżej 65 lat, a najczęstszym „kobiecym” nowotworem jest rak piersi. Rocznie w Polsce zapada na niego około 10 tysięcy pań , a prawie połowa zachorowań kończy się śmiercią. Choć coraz więcej z nas wie, że najlepszym sposobem walki z nowotworami jest diagnostyka, nie wszystkie potrafimy powiedzieć, co kryje się pod tajemniczym słowem „mammografia”. Jeszcze mniej z nas wie, na czym polega i kiedy wskazany jest rezonans magnetyczny piersi.
Kobiety z wyższym poziomem mikroelementów występujących w wielu owocach i warzywach mogą być mniej narażone na rozwój raka piersi.
Bez wątpienia kobiety, u których wykrywa się raka piersi we wczesnej fazie, mają większe szanse na wyzdrowienie w porównaniu do pacjentek, które późno zgłaszają się do lekarza. Rozwój medycyny jednakże zaowocował znacznym postępem w leczeniu drugiej z wymienionych grup. Dzięki nowej chemioterapii osiągnięto dłuższy czas przeżycia dla chorych.
Uczeni ze Stellenbosch University w Republice Południowej Afryki odkryli, że należący do formacji roślinnej fynbos miodokrzew może pomóc zatrzymać rozwój raka piersi.