Liczba wyników: 1815
Spożywanie alkoholu, nawet w niewielkich ilościach, może podnieść ryzyko nawrotu nowotworu piersi nawet o 30%.
Brytyjscy naukowcy odkryli gen, który podwaja prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi u niektórych kobiet.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.
U starszych kobiet z rakiem piersi we wczesnej fazie można bezpiecznie pominąć naświetlanie i przejść do zażywania tabletek, które powstrzymują nawroty guzów, wynika z najnowszych badań.
Dania jest pierwszym krajem na świecie, który zaczął wypłacać odszkodowania kobietom chorym na raka piersi. Dotyczy to pań, u których choroba została wywołana długotrwałą pracą na nocnej zmianie - informuje TVN 24.
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Poziom witaminy D może mieć wpływ na przeżycie chorych na raka piersi.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Kobiety z cukrzycą leczone insuliną mają mogą być bardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka piersi.