Liczba wyników: 1889
Czemu dzieje się tak, że gdy z trudem dzięki diecie i ćwiczeniom udaje nam się zrzucić zbędne kilogramy, łatwo odzyskujemy pierwotną wagę? Okazuje się, że odpowiedzialne są za to hormony. Po okresie prowadzącym do zmniejszenia masy ciała, zwiększa się poziom hormonów, które wpływają na apetyt, co sprzyja nadmiernemu jedzeniu i odzyskiwaniu dawnej wagi.
Każde dziecko wie, że bardzo przyjemne rzeczy mają miejsce, gdy dziadek lub babcia sięgną po portfel. Prawidłowość tą zaczęli dostrzegać wreszcie szefowie spółek internetowych. Starsi wiekiem klienci, którzy przeważnie pozostawali poza pierwszą falą wielkiego internetowego skoku na handel, obecnie są jednym z ważniejszych źródeł wzrostu internetowej sprzedaży.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Więcej niż jedna czwarta pracujących Polaków spodziewa się w bieżącym roku wzrostu płac na poziomie 5-10% rok do roku. Ponad dwa razy więcej osób (63%) nie zakłada tak optymistycznego scenariusza. W grupie najmniej spodziewającej się podwyżek są seniorzy – wynika z najnowszych danych Work Service S.A.
Przewlekła niewydolność żylna, zwana potocznie żylakami jest jedną z częstszych chorób układu krwionośnego. Objawiająca się widocznym przez powłoki skórne zgrubieniem i przebarwieniem żył, powstaje na skutek upośledzenia ich drożności i wzrostu ciśnienia hydrostatycznego w naczyniach. Bagatelizowanie i nieliczenie choroby prowadzi do zaburzeń w odżywianiu naczyń, czego konsekwencją są często owrzodzenia podudzi.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Żylaki to potoczne określenie przewlekłej niewydolności żylnej, częstej choroby układu krwionośnego. Rozwijają się, gdy ściany żył i zastawki żylne nie funkcjonują odpowiednio, co utrudnia powrót krwi do serca z nóg. Choroba powoduje upośledzenie drożności i zwiększenie wzrostu ciśnienia hydrostatycznego w naczyniach, co skutkuje gromadzeniem się krwi i powstawaniem wyprysków żylakowych.
Codziennie na całym świecie miliardy ludzi wymieniają się miliardami pocałunków. Co to oznacza? Dla nas samych zastrzyk endorfin - hormonów szczęścia i szybsze bicie serca. Czy całowanie równie korzystnie wpływa na nasze zęby? I tak, i nie - jeden niewinny pocałunek to m.in. większe ryzyko próchnicy, którą możemy zarazić się jak grypą lub wirusem opryszczki. Jednak całusy niosą też pewne korzyści dla naszych zębów.
Centrum Onkologii Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie realizuje ogólnopolską kampanię edukacyjną, która ma na celu upowszechnienie Programu Prewencji Pierwotnej Nowotworów. Przedsięwzięcie obejmuje popularyzację podstawowych czynników zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworów, co ma prowadzić do wzrostu świadomości społecznej na temat choroby i podjęcia działań profilaktycznych przez jak największą cześć populacji.
BMI, czyli Body Mass Index (wskaźnik masy ciała) jest wartością obliczaną przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wzrostu podanego w metrach. Ma on określić, czy nasza waga jest odpowiednia, czy też powinniśmy schudnąć lub nabrać dodatkowych kilogramów. Coraz częściej jednak eksperci wskazują, że choć BMI łatwo obliczyć, to jednak nie podaje on rzetelnych informacji na temat stanu organizmu.