Liczba wyników: 463
Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej, a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.
Wiosna to czas, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia, które często zmuszają nas do pozostania przez kilka dni w domu i zastosowania kuracji antybiotykowej. Bywa, że antybiotyk jest jedynym ratunkiem. Niestety naraża nas na skutki uboczne związane z jego stosowaniem. Jak może wpłynąć na zdrowie naszej jamy ustnej?
Ponad połowa Polaków w okresie wiosennym odczuwa dolegliwości takie jak katar, swędzenie lub zaczerwienienie oczu, czy kaszel. Wszystkie mogą być objawami alergii wziewnej. Te związana z oczami mogą trwale uszkodzić wzrok.
Oczar wirginjski to kwitnący krzew, który rośnie w Ameryce Północnej, Azji i Europie. Tradycyjnie jest stosowany jako środek do pielęgnacji twarzy, leczenia egzemy, hemoroidów i powstrzymywania krwawienia.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Warto zadbać o obfite, bogate śniadanie, dzięki niemu można zmniejszyć wagę i ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę w organizmie, szczególnie u ludzi z cukrzycą typu 2 i otyłością,
Kłopoty z sercem to problem głównie otyłych mężczyzn, a zawały nie dotykają kobiet? Nic bardziej mylnego. Kobiety nie chorują na zawał rzadziej niż mężczyźni, tylko później. Badania pokazują, że stan serca Polki po 40. roku życia gwałtownie ulega pogorszeniu, a wiek jej serca jest wtedy średnio o 10 lat wyższy niż wiek metrykalny. Czas najwyższy dowiedzieć się więcej o symptomach, które mogą zwiastować choroby jednego z najważniejszych organów, aby na wypadek zawału w porę zareagować.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później