Liczba wyników: 3126
Nowe odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że jedzenie mlecznej czekolady może poprawiać funkcjonowanie mózgu.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Zapadalność na gruźlicę w naszym kraju wynosi 16,7 przypadków na 100 000 ludności. Zgodnie z definicją Europejskiego Centrum do Spraw Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) taką zapadalność, czyli niższą niż 20 zachorowań na 100 tysięcy ludności, określa się jako niską. Jednak dopiero przy zapadalności poniżej 10 osób na 100 000 można mówić o zbliżaniu się do fazy eliminacji choroby. Taka sytuacja występuje w 22 krajach Europy, a najniższa zapadalność jest w Islandii- tylko 2,1 osoby na 100 000. Rezygnacja z powszechnych szczepień przeciwko gruźlicy w Polsce mogłaby mieć groźne konsekwencje dla zdrowia publicznego.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.
Kolejne dobre informacje dla smakoszy czekolady. Naukowcy odkryli, że ten ceniony smakołyk może być polecanym osobom chorującym na marskość wątroby.
Oto nowa funkcja czekolady - oprócz poprawy nastroju i wspomagania walki m. in. z rakiem piersi - może być polecana jako lek na kaszel...
Na temat czekolady krąży wiele opinii, jedne badania potwierdzają jej korzystny wpływ na zdrowie, inne ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości tego przysmaku.
W tym roku mija 100 lat odkąd Antoni „Antoine" Cierplikowski, Polak pochodzący z Sieradza, obciął i wylansował modę na krótkie włosy u kobiet. Przypadek dał początek prawdziwej fryzjerskiej rewolucji, zarówno w Europie jak i na świecie, a stworzona 100 lat temu moda trwa do dziś.
Chcąc połączyć przyjemność jedzenia słodyczy z troską o zdrowie często sięgamy po gorzką czekoladę. Naukowcy ostrzegają, że ciemne czekolady mogą różnić się składem.