Liczba wyników: 3174
Zdarza się, że zmarły członek rodziny nie wymienia nas w testamencie. Czy wszystko jednak stracone? W dalszym ciągu mamy szansę na otrzymanie części jego majątku, w czym pomóc nam może tzw. zachowek. To jeden z kontrowersyjnych, ale przy tym mało znanych aspektów dziedziczenia. Na czym polega zachowek i ile można zyskać?
Słyszałam ostatnio pojęcie „kredytu indeksowanego walutą obcą”, jednak zupełnie nie wiem, czym się on charakteryzuje, na czym dokładnie się opiera i jakie daje korzyści. Ciekawi mnie także, jaka jest różnica pomiędzy kredytem indeksowanym walutą obcą a kredytem walutowym?
Tymianek jest doskonale znaną przyprawą. Idealnie nadaje się do różnych rodzajów mięs, ciężkostrawnych zup, a także do sałat i serów. Uprawiany jest w Europie Południowej, Azji i Ameryce. Tymianek ma jednak także właściwości zdrowotne, a olejek z tej rośliny dobroczynnie oddziałuje na wiele dolegliwości.
Nasze ulubione sklepy? W mediach najczęściej występuje Biedronka, pomimo że to Allegro wygrało w badaniu najchętniej wybieranych miejsc zakupów – wynika z analizy „PRESS-SERVICE Monitoring Mediów”. Jeszcze inaczej sytuacja wygląda w social media, gdzie sami decydujemy, o czym piszemy i czym dzielimy się ze znajomymi.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Kim jest współczesny człowiek? Rozbitkiem na bezludnej wyspie? Jaka jest granica naszej akceptacji drugiego człowieka? Czym jest komunikacja międzyludzka - czy tylko zlepkiem słów, które nie zawsze dotykają głębi istoty myśli? Wreszcie, czym jest opowieść - jaka jest istota jej snucia, ile potrafimy zawrzeć w niej prawdy, ile ludzka pamięć potrafi lub chce spamiętać? To tylko niektóre pytania, które nasuwają się po przeczytaniu powieści pt. „Foe” Johna Maxwella Coetzee.
Polacy są przekonani, że ich śniadania są zdrowe – tak twierdzi 81 procent badanych. Najczęściej na śniadanie sięgają po pieczywo, wędlinę oraz ser. Najchętniej wybieranym napojem jest herbata, która jest popularniejsza od kawy. Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie – tylko przez co 20-tego respondenta. Niemal połowa Polaków zjada śniadanie między 6.00 a 8.00 rano – wynika z sondażu ARC Rynek i Opinia.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków