Liczba wyników: 334
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi borykają się kobiety. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego jeszcze przed latem znajdźmy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Polski klimat nie sprzyja wytwarzaniu witaminy D przez organizm. Niewielka liczba dni słonecznych w roku, zamknięcie w biurach i spędzanie czasu przed komputerem lub na zakupach ograniczają jej syntezę w skórze. Niedobór witaminy D może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, jednak jej samodzielna suplementacja bez badań diagnostycznych i konsultacji z lekarzem może również stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Co wiesz o swoich włosach? Może się okazać, że całkiem niewiele. Włosy mają swój cykl życia, są niezwykle wytrzymałe, a jednocześnie – na skutek nieodpowiednich nawyków, diety czy genów – mogą okazać się bardzo kruche. Znajdziemy w nich wiele cennych informacji, mogą zdradzić twoje sekrety, ale i przekazać, na co chorujesz. Poznaj 8 najbardziej zaskakujących faktów na temat włosów.
Przesuszenie, brak połysku i łamliwość włosów to najczęstsze problemy, z jakimi musimy się zmagać jeszcze długo po zakończeniu zimy. Tymczasem zadbane i zdrowe włosy wpływają na nasze samopoczucie, dając nam większą pewność siebie. Dlatego wiosna to najlepszy czas na regenerację i przeprowadzenie mniejszej lub większej metamorfozy.
Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Zarówno w mediach, jak i w kontaktach towarzyskich często rozmawia się o podwyższaniu jakości życia – dzięki nowym odkryciom medycznym czy rozwojowi współczesnych technologii. Niestety często zapominamy, iż największy wpływ na jakość życia mają nasze codzienne, małe przyzwyczajenia i rutynowe nawyki. Nie inaczej jest ze wzrokiem.
Zdrowe, lśniące włosy to prawdziwa ozdoba, niestety natura nie dla wszystkich jest taka samo łaskawa. Niekiedy, aby cieszyć się piękna gęstą czupryną trzeba zadać sobie sporo trudu. Na stan włosów wpływa wiele czynników, wśród tych na które mamy wpływ najważniejsza jest dieta oraz pielęgnacja.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".