Liczba wyników: 3006
Czy wielkanocne menu jest zdrowe dla naszych zębów? Co w świętowaniu nie sprzyja uśmiechowi? Co można zrobić, by kilka dni spędzonych przy suto zastawionym stole nie zaszkodziło uzębieniu? O tym w świątecznym poradniku stomatologa.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Codziennie na całym świecie miliardy ludzi wymieniają się miliardami pocałunków. Co to oznacza? Dla nas samych zastrzyk endorfin - hormonów szczęścia i szybsze bicie serca. Czy całowanie równie korzystnie wpływa na nasze zęby? I tak, i nie - jeden niewinny pocałunek to m.in. większe ryzyko próchnicy, którą możemy zarazić się jak grypą lub wirusem opryszczki. Jednak całusy niosą też pewne korzyści dla naszych zębów.
Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.
Siedzący tryb życia, godziny spędzone przed komputerem, słaba kondycja fizyczna, nadwaga – to wszystko sprawia, że nasz kręgosłup może odmówić posłuszeństwa. Skutkuje to pojawieniem się dokuczliwego bólu, który obniża naszą wydajność, a z czasem przerodzić się może w niebezpieczne schorzenie. Dawid Półgrabia, specjalista z Centrum Rehabilitacji Taurus radzi, jak skutecznie walczyć z uciążliwym bólem, uniknąć bolesnych zabiegów operacyjnych i odzyskać pełnię sił.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Chleb jest niezbędnym elementem naszej codziennej diety, pod warunkiem, że zawiera zdrowe składniki i zostanie odpowiednio wypieczony. Czym zatem kierować się przy jego zakupie?
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.