Liczba wyników: 28
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Wigilia i Boże Narodzenie to dni, na które czekają nie tylko dzieci. Większość z nas chętnie ulega świątecznej magii powodującej, że w czasie tych kilku dni jesteśmy radośniejsi, spokojniejsi i bardziej otwarci na drugiego człowieka. Niestety, święta poprzedzone są zazwyczaj okresem intensywnych przygotowań, które wymagają od nas iście „końskiej” kondycji i żelaznych nerwów. Przedświąteczna bieganina wywołuje spory stres i sprawia, że nawet drobnostka może łatwo wyprowadzić nas z równowagi, a wtedy o konflikt nietrudno.
Tytułowy "Bezcenny" to obraz Rafaela „Portret młodzieńca”, który nam skradziono w czasie II wojny światowej i do dzisiaj nie wiadomo gdzie się znajduje.
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Lepiej późno niż wcale - można by powiedzieć, patrząc na datę tegorocznej Wielkanocy. A i tak za wcześnie... wzdychają ci, którzy zajmują się w domu przygotowaniem świąt. Czym dla nas, w roku 2014 są święta Zmartwychwstania Pańskiego? Czy w ogóle umiemy świętować?
Niewłaściwe oznaczenia zarówno na opakowaniach jak i na samych jajach - to jeden z zarzutów UOKiK w stosunku do producentów i sprzedawców. Okazuje się, że Polacy zwracają coraz baczniejszą uwagę na sposób hodowli kur niosek. Niestety, aż czasem wprowadzani są w błąd... Dotyczy to przede wszystkim jaj sprzedawanych na targowiskach - tu nawet dwa na trzy jajka albo nie są oznaczane, albo są oznaczane błędnie.
Polacy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez świątecznego śniadania. Aż 92 procent badanych stwierdziło, że w czasie tego posiłku będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najczęściej na naszych stołach pojawią się w czasie wielkanocnego śniadania jajka z majonezem, barszcz biały i sałatka warzywna.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Po czterdziestodniowym poście szczególnie trudno będzie oprzeć się pysznym kiełbasom, pasztetom, tradycyjnym zupom, jajkom, majonezowi, babom i mazurom. Ból brzucha murowany? Niekoniecznie. Niestrawności da się uniknąć. Wystarczy espresso lub lampka wina po posiłku.
Kura, to jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. W Polsce hoduje się 55 milionów kur niosek. Od 2012 roku muszą być w klatkach bardziej przystosowanych do ich naturalnych potrzeb niż dotychczas. Wciąż jednak istnieje kilka rodzajów hodowli kur niosek, mniej lub bardziej humanitarnych, dlatego warto kupować jaja z numerem 0. To gwarancja, że dobrostan kur, które zniosły te jajka został maksymalnie uwzględniony w hodowli ekologicznej.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość