Liczba wyników: 245
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Ludzie, którzy palą, lubi palili znaczną ilość papierosów, są bardziej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej i szybciej następuje u nich pogłębienie choroby.
Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD) to jedna z najczęstszych przyczyn upośledzenia i utraty wzroku w krajach uprzemysłowionych. Jednak, choć nazwa samej choroby to sugeruje, nie dotyczy ona jedynie seniorów, może rozwinąć się już u osób przed pięćdziesiątym rokiem życia.
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość