Liczba wyników: 55
W niedzielę 23 lutego o godzinie 12:00 warszawskie Kino Muranów zaprezentuje dojrzałym widzom w ramach specjalnego pokazu najnowszy indyjski film „Smak curry”. To produkcja przedstawiająca pełną emocji historię przypadkowego spotkania dwojga ludzi, którzy chcą nadać swojemu życiu trochę smaku.
Znamy wyniki selekcji do Konkursu Filmów Krótkometrażowych 42. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Zakwalifikowało się 26 tytułów. O nagrodę rywalizować będzie m.in. projekt w reżyserii Macieja Stuhra zatytułowany "Milczenie polskich owiec".
W Nowym Jorku, w wieku 73 lat, po długiej chorobie zmarł Jonathan Demme, reżyser, scenarzysta i producent, twórca m.in. "Milczenia owiec" i "Filadelfii". Jonathan Demme walczył z rakiem przełyku i chorobą serca. Nowotwór zdiagnozowano u niego w 2010 roku. W 2015 nastąpił nawrót choroby.
Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
Kolostrynina powoduje znaczące zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Jest to substancja składająca się z kompleksu białek, występuje w siarze- substancji wydzielanej przez gruczoły mlekowe u ssaków w końcowym etapie ciąży i pierwszym okresie karmienia nowonarodzonego organizmu. Jest szansa na stosowanie kolostryniny jako medykamentu na większą skalę, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, prof. Antoni Polanowski i prof. Tadeusz Wilusz wypracowali przemysłowy sposób wyodrębniania kolostryniny z siary krów i owiec. Sam fakt, iż wspomniana substancja powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera, został odkryty również przez Polaków - prof. Józefa Lisowskiego oraz doc. Marię Janusz.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Według nowego, raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej fizyczne oznaki i społeczno-ekonomiczne skutki zmian klimatycznych wyraźnie przyspieszają. Wszystko dlatego, że odnotowywane obecnie rekordowe stężenia gazów cieplarnianych powodują przesunięcie globalnych temperatur w kierunku coraz bardziej niebezpiecznych poziomów. Już teraz wzrost średniej temperatury na Ziemi przekroczył 1 stopień Celsjusza. To oznacza, że należy pilnie podjąć działania, które pomogą zatrzymać globalne ocieplenie na poziomie 1,5 °C. Aby tak się stało do roku 2030 świat musi ograniczyć emisję CO2 o 45 procent.
Karmienie psa surowym mięsem może być niebezpieczne i dla niego, i dla właściciela, wynika z nowych szwedzkich badań.
Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?