Liczba wyników: 40
Czy znasz pochodzenie słów takich jak: „bankiet”, „garderoba”, „sałatka” czy „por”? Czy wiesz, że polskie słowo „granica” zostało zaadaptowane w języku niemieckim, norweskim i duńskim? Sprawdź, co wiesz o pochodzeniu słów w języku polskim i jego wykorzystaniu w innych językach.
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Antybiotyki są najprostszym i najczęściej polecanym przez lekarzy sposobem na nasze choroby, niestety leki te bardzo wyniszczają nasz organizm, zwłaszcza florę bakteryjną jelit. Jej odbudowa to czasochłonny proces, który może trwać wiele miesięcy. Jak wspomagać go dietą, na co zwrócić szczególną uwagę i czego w tym czasie unikać?
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Cienie, worki pod oczami czy szara cera – to najbardziej widoczne przejawy naszego przemęczenia. Nieprzespana noc, niewłaściwe odżywianie, życie w nieustannym stresie to główne przyczyny takiego stanu. Jak przywrócić skórze blask i pozbyć się efektu przemęczenia?
Dziś wieczorem odbywa się się jubileuszowa XX. edycja rozdania jednych najważniejszych nagród muzycznych w Polsce – Fryderyków. Najwięcej statuetek zdobył Dawid Podsiadło. Pośmiertnie Złotym Fryderykiem uhonorowany został Marek Jackowski.
Dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu skazy moczanowej. Przejrzyj listę produktów, których należy unikać, by nie sprzyjać rozwojowi objawów choroby.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość