Liczba wyników: 824
Dzisiaj piękny uśmiech a za kilka lat proteza? Ten problem dotyka wielu Polaków. Złe nawyki, niewystarczająca higiena to główne przyczyny wczesnej utraty uzębienia. Chociaż dentyści przyznają, że pewną rolę odgrywają tutaj również geny – u ludzi ciemnoskórych przykładowo zęby są zdrowsze i pozostają na dłużej – to jednak konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, jeśli chce się zachować własne uzębienie do późnego wieku. Według statystyk aż 25% seniorów (po 65 roku życia) nie posiada ani jednego własnego zęba, a to nie koniec, bowiem młodsi też nie mogą pochwalić się kompletnym uzębieniem – przeciętnemu Polakowi po 30-tce brakuje około 11 zębów.
Nadchodzi Boże Narodzenie, po nim zaś Sylwester i karnawałowe spotkania, wino jest świetnym dodatkiem do świątecznych obiadów, sylwestrowych imprez i innych towarzyskich spotkań. Zastanawiałeś się jednak jak podawać ów trunek, z czym podać wino różowe, jaką temperaturę powinno mieć białe wino lub też jak trzymać kieliszek do wina czerwonego?
Czerwone wino zapobiega parodontozie - chorobie na którą zapada prawie ponad połowa osób po 50 roku życia. Schorzenie to dotyka dziąseł oraz kości jamy ustnej i w pewnej fazie doprowadza do utraty zębów.
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Czasem ciężko jest podjąć decyzję o porzuceniu rzeczywistości, ukryciu się przed zgiełkiem codzienności gdzieś w głuszy i rozpoczęciu nowego życia. Taką namiastkę ucieczki daje proza Andrzeja Stasiuka, a teraz także jej filmowa adaptacja w reżyserii Dariusza Jabłońskiego.
Wino, zwane napojem bogów, oraz jego właściwości znane są już od tysięcy lat. Wino wykorzystywane było w obrzędach religijnych wielu kultur oraz zajmowało najważniejsze miejsce na stołach biesiadnych. Trunek ten, używany jako środek leczniczy, dietetyczny i dezynfekujący znalazł zastosowanie także w kosmetyce.
Jedna z francuskich firm produkujących wino postanowiła wypromować swój produkt w dość nietypowy sposób, postanowiła połączyć zakup artykułu z szansą na romantyczną przygodę.
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Serwowanie sobie pół szklanki wina dziennie to dobry pomysł na zadbanie o zdrowie. Taka ilość powszechnie lubianego trunku, o ile jest wypijana regularnie, może przedłużyć życie nawet o pięć lat.