Liczba wyników: 1050
Nie jesteśmy koneserami kasztanów. W naszym kraju raczej się ich nie jada i do niedawna trudno było kupić kasztany jadalne w innym miejscu, niż sklep internetowy. W ostatnich latach pojawiły się w ofercie lokali gastronomicznych i w niektórych sklepach, ale nadal raczej jako ciekawostka. Spróbować kasztanów możemy (i warto!) także na jesiennych i zimowych festynach i jarmarkach.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Coraz częściej w wielu restauracjach możemy spotkać się z daniami ozdabianymi jadalnymi kwiatami. Dzięki tego typu roślinom można stworzyć ciekawe kompozycje na talerzu, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również niesamowicie smakują. Jeśli chcemy dodać więcej kolorów naszym potrawom, to wystarczy powiększyć swój domowy ogródek o jadalne kwiaty.
Producenci "Jurassic World" postanowili zaprezentować nie tylko zwiastun produkcji, ale i kilka nowych fotosów. Ukazały się one w sieci kilka godzin po premierze trailera.
Wśród wielu mniej lub bardziej przydatnych gadżetów telefonicznych na rynku pojawiło się urządzenie, które bardzo przydaje się w nagłych sytuacjach, np. kiedy poczujemy się źle i chcemy zadzwonić po pomoc. Jest to przystawka do telefonu, która na klawiaturze zamiast cyfr posiada 12 przycisków obrazkowych.
Czwórka studentów kierunku pielęgniarstwa Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy fotografowali kąpiącą się nagą pensjonariuszkę Domu Pomocy Społecznej im. Helclów w Krakowie, już wkrótce staną przed sądem karnym. Oskarżeni odpowiedzą za naruszenie godności osobistej staruszki - pisze "Gazeta Wyborcza".
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i prawie 30% dzieci. Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Kultura popularna wiąże nagość z młodością. Wydaje się, że eksponowanie ciała jest odpowiednie dla ludzi młodych, bo taki sygnał dają nam portale internetowe i kolorowe magazyny, w których dominują zdjęcia osób młodych. Tymczasem dojrzali mogą wyglądać pięknie - dowodzi tego np. sesja pewnej pary po siedemdziesiątce.