Liczba wyników: 1190
Peter Gabriel pracuje nad pierwszą od ponad 10 lat płytą z zupełnie nowym, oryginalnym materiałem.
Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Chociaż jest wiele potraw, których smak trudno sobie bez niej wyobrazić, warto posłuchać rad specjalistów i ograniczyć spożycie soli.
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Wyższe dawki soli moga mieć zwiazek z chorobami autoimmunologicznymi, w tym stwardnieniem rozsianym, mówią uczeni z Uniwersytetu Yale w New Haven.
Sól może osłabiać odpowiedź immunologiczną - wynika z badań na myszach.
Wysoka zawartość soli w diecie to jedno z głównych zagrożeń dla zdrowia na całym świecie. Szacuje się, że ponad 300 milionów ludzi ma nadciśnienie wywołane nadmiarem tej przyprawy, ostrzega World Hypertension League. Pojawiła się nawet propozycja, by na opakowaniach soli i solniczkach umieszczać etykietki z ostrzeżeniami dotyczącymi zdrowia podobnymi do tych znajdujących się na paczkach papierosów.
Nie solone nie smakuje. Natomiast słone jest nie zdrowe – tak mówi wielu dietetyków. Czy sól rzeczywiście jest aż tak niezdrowa? Okazuje się, że ograniczanie soli też może być dla naszego zdrowia niekorzystne.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci