Liczba wyników: 226
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Jeżeli kiedykolwiek siedzieliście przy biurku ze słuchawkami na głowie, słuchając lektora wypowiadającego słowa w obcym języku, to nie jesteście wyjątkiem. Choć skuteczna, ta tradycyjna metoda nauki nowego języka może być czasami monotonna i nudna. Naukowcy z Wlk. Brytanii odkryli innowacyjny sposób nauki nowego języka: w czasie przygotowywania posiłków i gotowania.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
„Jak opisać ten wietnamski patchwork. Jak poznać kraj i jego mieszkańców bez znajomości języka? (…) Jedna połowa świata nie wie jak żyje druga” i tę lukę poznawczą autor próbuje wypełnić opowiadając o kraju, który miał nieszczęście być najpierw podbity i wykorzystywany przez Chiny, potem Francuzów a na koniec niszczony napalmem w czasie długoletniej wojny przez Amerykanów.
Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Film Jona Favreau to zabawna opowieść o miłości do gotowania. Jest smacznie, lekko i niezwykle przyjemnie. Obowiązkowa pozycja w menu każdego kinomana i miłośnika kuchni.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Tom Hanks nie wyda fortuny na tegoroczne prezenty. Ujawnił, że żonie kupi pod choinkę toster lub urządzenie do gotowania ryżu.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję