Liczba wyników: 9574
Nieprawidłowe odżywianie i niedostatek aktywności fizycznej to podstawowe przyczyny nadwagi i otyłości. Skutki otyłości to nie tylko ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości, ale także wiele problemów zdrowotnych dotykających osoby otyłe już teraz.
Kobiety chętnie noszą buty na obcasach, bo dzięki nim sylwetka wydaje się smuklejsza i wygląda się szczuplej. Częste zakładanie obuwia na wysokim obcasie może się wiązać z rozwojem różnych poblemów zdrowotnych, w tym zwyrodnień i innych kłopotów.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
Komisja Europejska rozpoczyna kampanię informacyjną poświęconą oznakowaniu "CE" - logo to stworzono z myślą o ułatwieniu swobodnego przepływu produktów i bezpieczeństwie konsumentów.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Grzybica zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, a cierpi na nią aż 15-30 proc. populacji osób dorosłych. Zarazić możemy się zarówno podczas bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem, jak i w wyniku korzystania z przedmiotów codziennego użytku, które należą do osób chorych. Czym jest grzybica, jak uchronić się przed zakażeniem i gdzie szukać pomocy?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem