Liczba wyników: 10254
2 marca 2006 roku w Urzędzie Miasta Włocławek odbyła się uroczysta inauguracja pierwszego roku akademickiego 2005/2006 Włocławskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Indeksy otrzymało ponad 300 osób.
10 marca 2006 r. wykładem inauguracyjnym J.M. Prorektora Uniwersytetu Warszawskiego - prof. dr hab. Konstantego Adama Wojtaszczyka na temat "Polska w Unii Europejskiej" rozpoczął swoją działalność Uniwersytet Trzeciego Wieku w Grodzisku Mazowieckim.
Warszawa to kolejne miasto w Polsce, w którym powołano do życia Medyczny Uniwersytet Trzeciego Wieku (MUTW). Organizatorzy chcą zachęcić stołecznych seniorów do nauki, jak żyć długo, zdrowo i szczęśliwie.
W marcu tego roku otwarty zostanie kolejny Uniwersytet Trzeciego Wieku - miejsce, w którym seniorzy będą mogli poszerzać swoją wiedzę i rozwijać umiejętności.
Wiele osób powyżej 60. roku życia deklaruje, że chce żyć aktywnie i zdrowo, ale brak im wystarczającej wiedzy jak to zrobić. W odpowiedzi na te potrzeby Stowarzyszenie MANKO rozpoczęło projekt „Uniwersytet Trzeciego Wieku/ Klub Seniora promujący zdrowie”. Partnerem projektu jest Ministerstwo Zdrowia.
O walorach smakowych i prozdrowotnych chrzanu wiemy już prawie wszystko. Jednak nie każdy zna jego unikalne właściwości kosmetyczne. Jak wykorzystać go do codziennej pielęgnacji naszej skóry? Przedstawiamy 4 kroki dbania o cerę z chrzanem.
Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.
Chrzan stanowi jeden z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji - w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Ale ma nie tylko tradycyjne i smakowe walory - jest także zdrowy i dobrze służy nam zwłaszcza podczas świątecznego objadania się.
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później