Liczba wyników: 278
Okres menopauzy wiąże się z wieloma zmianami hormonalnymi, na które trzeba się przygotować. W wyniku tych zmian, kobietom dolegają między innymi uderzenia gorąca, które znacząco przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu: utrudniają zasypianie, przychodzą bez zapowiedzi. Niestety, nie jest to problem marginalny, ponad 77% Polek uważa je za charakterystyczną dolegliwość okresu przekwitania. Jak sobie z nimi poradzić?
Wiadomo, że papierosy sprzyjają rozwojowi wielu różnych chorób, w tym raka płuc i problemów z sercem. Do tej listy można dopisać nowotwór gardła.
Mówi się, że w pewnym wieku ludziom „buzują hormony" i dlatego są oni bardziej aktywni seksualnie, ale okazuje się, że to nie hormony w najwyższej mierze odpowiadają za naszą seksualność.
Światowy Fundusz Badań Nad Rakiem (The World Cancer Research Fund, WCRF) ocenił dane zbierane przez kilkadziesiąt lat uznał, że istnieje związek pomiędzy otyłością dwunastoma rodzajami raka.
Kwas acetylosalicylowy to jeden z najłatwiej dostępnych i powszechnie używanych leków na ból i gorączkę, może mieć także inne zastosowanie - okazuje się, że zmniejsza ryzyko raka w przypadku otyłości.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Czynniki dziedziczne stanowią przyczynę ok. 10-30 proc. wszystkich nowotworów. Są one szczególnie istotne w przypadku raka piersi czy raka jajnika, na których występowanie ma wpływ mutacja genów BRCA1 lub BRCA2, zwiększająca o ok. 40 proc. ryzyko zachorowania na raka jajnika i aż o 70 proc. na raka piersi. Szacuje się, że dziś zaburzenia te występują u 1 na 300 kobiet w Polsce. Jak podkreślają eksperci, czujność onkologiczną powinny zachować szczególnie te osoby, u których nowotwór wystąpił w rodzinie w młodym wieku, wówczas warto wykonać test predyspozycji genetycznych.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
W Kalifornii trwa process sądowy, w którym strona pozywająca chce przekonać, że na kawie powinny być umieszczane ostrzeżenia dotyczące wyższego ryzyko zachorowania na raka. W kawie obecny jest bowiem akrylamid, związek, który może być rakotwórczy. Czy to jednak oznacza, że należy unikać porannego cappuccino?
Zgodnie ze statystykami Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC), na bardzo zły stan uzębienia narzeka 16 proc. palaczy, którzy aż 4 razy częściej niż osoby niepalące zapadają na choroby jamy ustnej. Stany zapalne dziąseł i języka, suchość w ustach, a nawet nowotwory – to tylko niektóre z nich. Co tak naprawdę dzieje się w ustach palacza i jakich dolegliwości możemy uniknąć, jeśli pożegnamy się z nałogiem?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później