Liczba wyników: 608
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Wymyślona przez Włochów bransoletka ma zastosowanie we wczesnej diagnostyce choroby Parkinsona, a także pozwala na monitorowanie objawów umożliwiając ocenę skuteczności terapii.
Bob Hoskins podjął decyzję o aktorskiej emeryturze. Zmusiła go do tego choroba Parkinsona, którą zdiagnozowano u niego jesienią zeszłego roku.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Choroba Parkinsona prowadząca do zaburzeń funkcji motorycznych często jest zdiagnozowana, gdy takie jej objawy są już widoczne. Naukowcy uważają tymczasem, że mogłaby być rozpoznawana na wcześniejszym etapie, co przyczyniłoby się do opracowania lepszej kontroli mobilności pacjentów.
Na całym świecie na chorobę Parkinsona cierpi ponad 10 milionów ludzi. Obecnie ma lekarstwa, ale jeśli objawy zostaną wcześnie dostrzeżone, chorobę można skutecznie kontrolować. Gdy dolegliwość się rozwija, wraz z innymi objawami zmienia się mowa i to ona może stanowić jeden z ważnych wczesnych symptomów.
Fundacja Michaela J. Foxa przygotowała innowacyjną platformę internetową, dzięki której każdy pacjent dotknięty chorobą Parkinsona może za darmo dołączyć do dużych badań klinicznych.
Pozycja, w której śpisz, wpływa na zdrowie mózgu. Uczeni informują, że może pomóc uchronić się od chorób neurodegradacyjnych.
Mieszkająca w Szkocji kobieta twierdzi, że zauważyła zmianę zapachu jej męża na lata przed pojawieniem się objawów choroby Parkinsona. Uczeni sądzą, że warto przeprowadzić badania w kierunku możliwości rozpoznawania wczesnej fazy choroby na podstawie zapachu.
Odpowiedni sprzęt medyczny bardzo ułatwia opiekę nad przewlekle chorymi. Udostępnienie profesjonalnego sprzętu pacjentom przyczyni się z pewnością do skrócenia czasu ich hospitalizacji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność