Liczba wyników: 7537
Schorzenia jamy ustnej zagrażają nie tylko zębom. Zdaniem naukowców, ukryte w dziąsłach i zębach infekcje zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia prawie 3-krotnie.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Odkryto, że długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza wiąże się z wczesnymi oznakami uszkodzenia serca. Badanie wskazuje, że drobne cząsteczki stałe w powietrzu mogą przyczyniać się do rozlanego włóknienia mięśnia sercowego, czyli formy bliznowacenia mięśnia sercowego, która może poprzedzać niewydolność serca.
Ipsos, międzynarodowa firma badawcza, po raz drugi przeprowadziła badanie Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym. Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Podobnie jak w zeszłym roku, Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie.
Dla niektórych Święta nie są wcale czasem radosnym, ale stresującym. W recenzowanym czasopiśmie „British Medical Journal” opublikowano badanie, z którego wynika, że w Wigilię ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe.
W przypadku zawałów serca liczy się każda sekunda. Nowe badanie krwi diagnozuje je w ciągu minut, a nie godzin i może być stosowane jako narzędzie dla ratowników i osób w przebywających domu.
Choroba wieńcowa serca zwana również chorobą niedokrwienną serca, przewlekłą niewydolnością sercową oraz niegdyś dławicą sercową lub dusznicą bolesną to choroba polegająca na niedostatecznym ukrwieniu serca, a co za tym idzie niewystarczającym zaopatrzeniu serca w tlen.
W ostatnich latach medycy zastanawiali się nad efektywnością niewielkich dawek kwasu acetylosalicylowego (substancji aktywnej w takich lekach jak aspiryna, polopiryna etc.) w zapobieganiu zawałów serca czy udarów. Nowozelandzkie badanie pokazuje, że niektórzy mogą skorzystać na stosowaniu tego leku.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.