Liczba wyników: 3301
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Tarczyca produkuje hormon (TSH), który reguluje, między innymi, temperaturę ciała, metabolizm i bicie serca. Problemy z funkcjonowaniem organizmu zaczynają się zarówno, gdy gruczoł jest nadaktywny, jak i pracuje niedostatecznie wydajnie. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedoczynności. Symptomy choroby bardzo obniżają jakość życia, znacznie utrudniając wykonywanie codziennych obowiazków - zgloś się do lekarza, jeśli ich doświadczasz.
Masz białe wypełnienia kompozytowe w jamie ustnej? Sprawdź, czy nie zawierają one Bisfenolu A. Substancja znalazła się właśnie na celowniku naukowców z całego świata. Powód - jest toksyczna dla organizmu. Chociaż Komisja Europejska zakazała stosowania Bisfenolu A w produkcji butelek dla dzieci, taki zakaz nie obowiązuje w odniesieniu do materiałów stomatologicznych, jakimi wypełnia się nam zęby. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
W przypadku każdej szczepionki można podać mnóstwo argumentów przemawiających za koniecznością jej stosowania. Jednak przedstawiciele ruchów antyszczepionkowych wydają się bardziej niż sile argumentów ufać sile natury – sile ludzkiego organizmu. Tymczasem na refleksję czasem bywa za późno. Po szczepieniu również mogą wystąpić powikłania, jednak są one nieporównywalnie rzadsze od powikłań w przebiegu choroby.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Nasza wrażliwość na ból zależy w znacznym stopniu od komponentów genetycznych organizmu, niemniej informacja na temat faktycznych "genów bólu" i ich funkcji nie jest łatwo dostępna. Z problemem zmierzył się zespół naukowców badający powiązanie między bólem a zmiennością genów. Naukowcy odkryli, że niewielkie zmiany w pewnym genie przekładają się na różnice we wrażliwości ludzi na ostry i przewlekły ból. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Cell, zostały częściowo dofinansowane z grantu Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN) dla doświadczonych naukowców.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Osiąganie dojrzałości i starzenie się może być fascynujące choćby z naukowego punktu widzenia. Niezwykle zmiany zachodzące w sposobie funkcjonowania organizmu, zaskakujący rozwój określonych cech psychicznych, ciekawe wykorzystanie nabytych doświadczeń, zmodyfikowane postrzeganie rzeczywistości - oto, czego doznają ludzie wraz z wiekiem. Poniżej przedstawiamy ciekawe aspekty dotyczące dojrzałego i starszego wieku.