Liczba wyników: 5159
Z przeprowadzonych badań wynika, że jedna piąta kobiet i jedna dziesiąta mężczyzn uważa, że poziom ich stresu jest poza kontrolą. Wiele osób także twierdzi, że wpływa na to codzienne, szybkie życie oraz niestosowanie się do zasad prawidłowego odżywiania.
Po prawie dwunastu latach badań, w których uczestniczyło ponad 25 tysięcy kobiet, stwierdzono, że u kobiet cierpiących na niektóre migreny czterokrotnie rośnie ryzyko wystąpienia udaru. Winnym jest gen, który nazwano MTHFR. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Neurology”.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Udar mózgu to jedna z nielicznych, powszechnie występujących chorób śmiertelnych, której ryzyko można skutecznie ograniczać. W zapobieganiu udarom wiodącą rolę odgrywają trzy kluczowe elementy: świadomość czynników ryzyka, leczenie profilaktyczne i prawidłowy styl życia.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
W naszym kraju każdego roku odnotowuje się około 60-70 tysięcy przypadków udaru mózgu i około 30 tysięcy spowodowanych nim zgonów. 30 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu – to świetna okazja do zwrócenia uwagi na tę chorobę i jej konsekwencje. Stowarzyszenie „Udarowcy – liczy się wsparcie” przypomniało, że w dla osób chorych ogromne znaczenie ma czas - w ciągu 4,5 godziny od wystąpienia pierwszych objawów możliwe jest skuteczne leczenie.
Z okazji Europejskiego Dnia Profilaktyki Udarowej rusza ogólnopolska akcja edukacyjna Fundacji Udaru Mózgu (FUM) na temat tej choroby, pod hasłem „STOP UDAROM!”. W związku z tą inicjatywą działać będą mobilne udarowe punkty edukacyjne, które pojawią się w czterech polskich miastach: Warszawie, Lublinie, Kielcach i Łodzi. W takich punktach będzie można skorzystać m.in. z bezpłatnych badań profilaktycznych i konsultacji lekarskich.
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
W ostatnim czasie medycy skoncentrowali swoją uwagę na wpływie słodkich napojów na zdrowie, ponieważ są one wszechobecne i podawane do niemal każdego posiłku. Pije się je też, zamiast wody, po prostu po to, by zaspokoić pragnienie. Okazuje się jednak, że napoje te mogą sprzyjac nadwadze i cukrzycy. Teraz sprawdzono, czy mają związek z kłopotami sercowo-naczyniowymi.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi