Liczba wyników: 4729
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Minister Zdrowia Ewa Kopacz wręczyła po raz pierwszy odznaczenia „Zasłużony Dawca Przeszczepu”. Tytułem tym zostało wyróżnionych 76 osób, które oddały szpik lub inne regenerujące się komórki i tkanki więcej niż raz oraz dawcy narządu. Odznaczenie to jest nadawane przez Ministra Zdrowia na wniosek Centrum Organizacyjno-Koordynującego do Spraw Transplantacji „Poltransplant”.
W sobotę, 27 marca, jury - pod przewodnictwem Małgorzaty Szejnert - w składzie: Joanna Bator, Iwona Smolka, Anders Bodegard, Maciej J. Drygas, po burzliwej dyskusji dotyczącej istoty reportażu, nominowało do pierwszego etapu Nagrody 10 autorów.
Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.
Pięknie wyglądająca kobieta może sprawić, że mężczyzna robi szalone rzeczy, pisze Siski Green z sagazone.
Rak wykrywany jest co roku u około 3 mln 200 tys. Europejczyków. To druga w kolejności, po chorobach układu krążenia, przyczyna śmierci w Europie. Najczęściej spotykane odmiany choroby to rak płuc, rak piersi oraz rak jelita grubego.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Otyłość jest nie tylko problemem estetycznym. Bardzo często osoby z nadwagą zaczynają z nią walczyć w rezultacie rozwijających się na jej tle chorób. Dla niezdecydowanych - podajemy kilka powodów, dla których warto ograniczać rosnącą masę tkanki tłuszczowej.
Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.