Liczba wyników: 245
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Gwiazdka to dla wielu najprzyjemniejszy czas w roku. Charakterystyczny klimat tworzony przez śnieg, dekoracje i poczucie wyjątkowości czasu odczuwają zarówno osoby religijne, jak i te słabiej związane z Kościołem. Jednakże towarzyszące celebrowaniu Świąt liczne potrawy i napoje oraz nasze przyzwyczajenia (przesiadywanie za stołem przez długie godziny) mogą nam zaszkodzić, w efekcie zamiast wypoczynku i mile spędzonego czasu, możemy zmagać się z różnymi dolegliwościami. Oto kilka wskazówek lekarzy, jak zapobiec niedyspozycjom.
Chipsy, dania z fast foodów, batoniki - aż trzech na czterech Polaków regularnie podjada niezdrowe przekąski. Mimo, że blisko połowa z nas (45 proc.) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed bliskimi i przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, nie mamy na tyle silnej woli, by zmienić te przyzwyczajenia.
Garderoba to miejsce, gdzie domownicy bywają kilka razy dziennie. Tu zaglądamy tuż po przebudzeniu, zmieniamy ubiór po południu, układamy odzież przed wieczorną kąpielą. W przypadku osób cierpiących na alergię, wizyty w garderobie mogą być przyczyną kłopotliwego kataru czy wysypki na skórze. W szczególności uczuleniowcy nie mogą dopuścić, aby ich szafa stała się siedliskiem kurzu i roztoczy. Dbanie o ubrania oraz odpowiednie zaaranżowanie pomieszczenia, w którym są przechowywane, jest bardzo ważnym elementem zapobiegania objawom alergicznym.
Zarówno w mediach, jak i w kontaktach towarzyskich często rozmawia się o podwyższaniu jakości życia – dzięki nowym odkryciom medycznym czy rozwojowi współczesnych technologii. Niestety często zapominamy, iż największy wpływ na jakość życia mają nasze codzienne, małe przyzwyczajenia i rutynowe nawyki. Nie inaczej jest ze wzrokiem.
Trwa sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki? 14% Polaków stosuje w takiej sytuacji probiotyki.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
"Nie ma nic za darmo", „pieniądze szczęścia nie dają", "boli brak pieniędzy; ale ich nadmiar stwarza jeszcze większe problemy". Takie powiedzenia najchętniej się przypomina, gdy chce się usprawiedliwić kosztowne przyzwyczajenia. Maksymy nie zawsze bywają godne zastosowania w codziennym życiu, podobnie „szkodliwe" mogą się okazać powszechne stereotypowe przekonania co do ekonomicznych przedsięwzięć. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.
Pozytywne nastawienie czyni życie przyjemniejszym i bardziej znośnym nawet w najtrudniejszych momentach, świadczą o tym zarówno badania naukowe, jak i codzienna praktyka kolejnych pokoleń. Zdarza się, że nasze przyzwyczajenia i cechy osobowościowe skutecznie bronią przed optymizmem, ale efektywna praca nad zmianą sposobu postrzegania świata i siebie polecana jest nawet pro forma - kto wie, może jednak przyniesie pożądane konsekwencje?
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Pijemy ją, bo pobudza do życia, smakuje nam. Okazuje się, że aż 80 procent dorosłych Polaków regularnie sięga po „małą czarną” – wynika z badań CBOS. Przeciętnie wypijamy około 500 filiżanek kawy rocznie. Coraz chętniej też odwiedzamy kawiarnie. Jakie mamy przyzwyczajenia, jaką kawę i gdzie pijemy?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji