Liczba wyników: 1197
Nawet pół ząbka czosnku potrafi zmienić smak potrawy, często dodajemy go do sosów i sałatek.
Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Alabamie wynika, że spożywanie czosnku może wspomóc utrzymanie serca w dobrym zdrowiu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tyle stresory powodują problemy zdrowotne: reakcje ludzi na nie są decydujące, jeśli chodzi o konsekwencje zdrowotne, mówią uczeni z Penn State.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
W regionie Bajina Basta w Serbii znacznie wzrosła sprzedaż czosnku po tym, jak lokalne władze wydały komunikat o tym, że ludziom może zagrażać wampir...
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Ajoen, związek zawarty w czosnku, może pomóc w walce z przewlekłymi infekcjami, w tym zapaleniem płuc, mówią duńscy badacze.
Powszechnie znane są właściwości czosnku chroniące serce, teraz okazało się, że warzywo to wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję