Liczba wyników: 7534
Naukowcy z Kanady i Indii twierdzą, że opracowali lek, który może ochronić m.in. przed zawałem i udarem mózgu - pisze „Lancet".
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Zawał serca przez zaniedbane zęby? To jak najbardziej prawdopodobny scenariusz. Badanie fińskich naukowców potwierdza, że nieleczone ogniska zapalne w jamie ustnej mają wpływ na układ krążenia i pracę tętnic wieńcowych, które pompują krew do serca. Najgroźniejsze są te niewidoczne infekcje.
Nasilenie objawów depresji jest związane z gorszym rokowaniem u pacjentów z niewydolnością serca. Rutynowe badanie tych pacjentów może pomóc w zastosowaniu odpowiedniego postępowania medycznego, wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of the American College of Cardiology".
Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 13 genów, które zwiększają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Większość z tych genów nie była wcześniej kojarzona z chorobami serca, a ich odkrycie powinno pomóc opracować szereg nowych metod diagnozowania i leczenia tego rodzaju schorzeń. Badanie to, częściowo finansowane przez UE, zostało opublikowane w Nature Genetics.
Dietetycy powtarzają, że tłuszcze nasycone, tj. takie, które znajdują się, np. w maśle, jajach, śmietanie, czekoladzie, sprzyjają przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jednak nowe badanie nie znalazło związku między dietą bogatą w te tłuszcze a wyższym prawdopodobieństwem wymienionych problemów zdrowotnych.
Urządzenia przenośne, takie jak smartwatch, mogą wykrywać zwiększone ryzyko rozwoju niewydolności serca i nieregularnego rytmu serca w starszym życiu.
Pacjenci z niewydolnością serca powinni stosować dietę bogatą w błonnik. Jak wynika z badań, zdrowe jelita mogą zmniejszyć ryzyko śmierci lub konieczność przeszczepu serca.
Dieta śródziemnomorska jest szczególnie dobra dla serca. Uczeni z Uniwersytetu Harokopio w Atenach przeprowadzili badania, z których wynika, że może zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o połowę.
Szacuje się, że w Europie na niewydolność serca choruje 15 milionów ludzi, w Polsce jest ich ok. 800 tys. Najczęściej dotyczy ona osób po 60. roku życia, jednak może wystąpić w każdym wieku, także u dzieci i młodzieży. Choroba ta urasta do rangi epidemii XXI w., dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne uruchomiło serwis dla pacjentów z niewydolnością serca.