Liczba wyników: 1006
„Jestem alergikiem” – według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego tak może dziś o sobie powiedzieć połowa Polaków. Wszystkie badania dowodzą także, że liczba osób dotkniętych tą niejednorodną chorobą stale rośnie. Co więcej, kiedyś uważano, że alergia to zmartwienie głównie krajów rozwiniętych, jednak choroby alergiczne dotykają także mieszkańców krajów rozwijających się. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i problem będzie narastał.
Tegoroczny sezon grypowy był wyjątkowy dla polskiej populacji. Zanotowano bardzo dużo zachorowań, dużo powikłań zapalnych, m.in. uszkodzenia niewydolności serca, krążenia, uszkodzenia słuchu, na szczęście stosunkowo mało powikłań ciężkich, czyli zgonów.
Intensywny wysiłek daje starszym komórkom energię do prawidłowego działania, a nawet odwrócenia określonych efektów starzenia się.
Zapadalność na gruźlicę w naszym kraju wynosi 16,7 przypadków na 100 000 ludności. Zgodnie z definicją Europejskiego Centrum do Spraw Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) taką zapadalność, czyli niższą niż 20 zachorowań na 100 tysięcy ludności, określa się jako niską. Jednak dopiero przy zapadalności poniżej 10 osób na 100 000 można mówić o zbliżaniu się do fazy eliminacji choroby. Taka sytuacja występuje w 22 krajach Europy, a najniższa zapadalność jest w Islandii- tylko 2,1 osoby na 100 000. Rezygnacja z powszechnych szczepień przeciwko gruźlicy w Polsce mogłaby mieć groźne konsekwencje dla zdrowia publicznego.
Diagnoza raka jest zwykle dla pacjenta tak dużym szokiem, że w trakcie pierwszej wizyty w gabinecie lekarskim nie jest w stanie przyjąć wielu informacji dotyczących swojego leczenia. Z kolei lekarze często nie mają dość czasu, by dokładnie wszystko wyjaśnić pacjentowi w czasie kolejnych wizyt. Jak radzić sobie z tą sytuacją, podpowiada dr n. med. Alicja Heyda, psychoterapeuta i psychoonkolog w Centrum Onkologii IMSC w Gliwicach.
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego odkryli, że cotygodniowe sesje jogi i ćwiczenia oddechowe pomagają złagodzić objawy depresji. Takie ćwiczenia mogą być bardzo pomocnym uzupełnieniem terapii.
Jesteśmy jednym z najbardziej łysiejących narodów świata. Polska to globalnie jedno z 10 państw o największej liczbie łysych, natomiast pierwsze miejsce piastują Czesi – wynika z badań. Co sprawia, że Polacy tracą włosy częściej niż Holendrzy czy Skandynawowie?
Międzynarodowy zespół badawczy ostrzega, że otyłość ma ścisły związek z dużym ryzykiem różnych rodzajów raka - oznacza większe zagrożenie jedenastoma nowotworami.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi