Liczba wyników: 552
W ostatnią niedzielę, w wieku 116 lat zmarła najstarsza kobieta świata Maria Esther de Capovilla. Jak twierdzą krewni, kluczem do jej długowieczności było ośle mleko.
Kozie mleko jako składnik kosmetyków jest stosowane od bardzo dawna. Zawiera dużą ilość odżywiających skórę białek i witamin (od A do E), a dzięki trójglicerydom i kwasom tłuszczowym pomaga utrzymywać odpowiedni poziom pH skóry i ma silne działanie antybakteryjne.
Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być – Inspekcja Handlowa sprawdziła surowe mięso i jego wyroby. Inspektorzy zakwestionowali produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych.
Chcesz być bardziej spostrzegwaczy/a? Odpowiedni miks owoców i warzyw może pomóc jaśniej myśleć, zwłaszcza jeśli komponenty pozostaną surowe, wówczas bowiem ich składniki nie ulegną zmianie, mówi Martina Navratilova, orędowniczka zdrowia oraz fitness z AARP.
Jak podaje „Gazeta Krakowska”, naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zamierzają sprawdzić, czy spożywanie produktów z owczego mleka może zapobiec miażdżycy. Mają nadzieje na pozytywne rezultaty badań, ponieważ mleko owiec zawiera znaczące ilości likopenu, który cechuje się intensywnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Co prawda w tym roku zima jest dla nas raczej łaskawa, ale najchłodniejsza pora roku bywa kapryśna i trzeba się liczyć ze zmianami aury. Dla pracowników pracujących poza biurem to trudny czas. Jakie udogodnienia przysługują pracownikom w czasie zimy? Co musi zapewnić pracownikowi szef, gdy za oknem panują surowe warunki pogodowe?
Na straganach i w ogródkach warzyw ciągle jeszcze mamy w bród. Właśnie jesienią są najsmaczniejsze i najzdrowsze, kuszą pięknymi kolorami i intensywnym zapachem. Najzdrowsze są warzywa surowe, ale jeśli nie lubimy (lub nie możemy) jeść ich w takiej postaci, możemy je także gotować, smażyć czy zapiekać. Możliwości naprawdę jest mnóstwo, a warto przy tym pamiętać, że warzywa (w przeciwieństwie do owoców, które mają w sobie sporo cukru) właściwie możemy jeść bez żadnych ograniczeń – dietetycy zalecają, aby dziennie zjadać ich nawet 1,5 kilograma.
W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.
Polska w dziedzinie recyklingu powinna gonić państwa starej unijnej piętnastki. Wart około 3 mld zł rynek wymaga także wprowadzenia odpowiednich regulacji. Przepisy, które pod koniec 2016 roku przyjęła Komisja Europejska, nakładają w tym zakresie surowe normy, według których już za trzy lata do przetworzenia ma trafiać połowa odpadów komunalnych.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem