Liczba wyników: 3301
Szczupła sylwetka to niejedyny efekt zdrowego stylu odżywiania. Ma on dużo szerszy zasięg działania, a prowadzony regularnie potrafi zdziałać cuda. Zmniejszy ryzyko wystąpienia różnych chorób, wspomoże leczenie i poprawi samopoczucie. Aby tak się jednak stało, podstawę codziennego jadłospisu powinna stanowić żywność funkcjonalna.
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Stan zdrowia zębów i jamy ustnej ma znaczący wpływ na zdrowie całego organizmu. Próchnica, choroby dziąseł i przyzębia, a także wady zgryzu i utrata zębów niosą ogólnozdrowotne konsekwencje.
Skład i aktywność mikroflory w jelitach może być warunkowana przez wpływ czynników zewnętrznych. Należą do nich np. rodzaj diety, używki, leki (zwłaszcza antybiotyki), higiena czy przewlekły stres, ale bardzo istotne są też genetyka i czynniki geograficzne. Jednak jak wskazują badania, to właśnie będący skutkiem nadmiaru obowiązków stres, jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Jak w dobie postępującego rozwoju cywilizacji możemy radzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego, w tym z Zespołem Jelita Nadwrażliwego (ZJN)?
Nie ma człowieka, którego na pewnym etapie życia nie dopadłoby uczucie osłabienia organizmu. Może się ono manifestować na różne sposoby, a jego przyczyny także bywają wielorakie. Często symptomy nie najlepszej fizycznej i psychicznej kondycji organizmu świadczą jedynie o przeciążeniu obowiązkami zawodowymi czy domowymi bądź stanowią konsekwencję źle zbilansowanej diety, niewystarczającej regeneracji sił witalnych w czasie snu lub deficytu ruchu. Oznaki osłabienia bywają jednak też zwiastunem poważnych chorób. Stąd niezwykle ważne jest, aby obserwować swój organizm i w porę wychwycić zachodzące w nim zmiany, tak aby nie dopuścić do rozwoju procesu chorobowego.
Hiszpańscy naukowcy odkryli lecznicze właściwości kryjące się w hormonie żołądkowym, który w naturalny sposób jest wytwarzany przez organizm człowieka. Wykazano, że hormon znany pod nazwą ghrelina zmniejsza zwłóknienie wątroby, stres oksydacyjny i zapalenie oraz zapobiega poważnym uszkodzeniom wątroby. Szczegółowe wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Hepatology, piśmie Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Chorobami Wątroby.
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Jest jedną z podstawowych czynności organizmu, tak natrualną i potrzebną, że nie zwracamy na nią uwagi, niesłusznie - oddech ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym nasze samopoczucie. Przejrzyj listę faktów dotyczących oddychania, które mogą cię zaskoczyć.
Czy wiesz, że toksyny to groźne trucizny, które niestety znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu? Są wszędzie, w wodzie, glebie i żywności. Różne szkodliwe substancje chemiczne wnikają do naszego organizmu przez skórę, płuca, układ pokarmowy i po prostu nas trują. To niebezpieczne dla zdrowia a nawet życia, bo toksyny to trucizny, które po wchłonięciu do organizmu mogą zaburzać jego funkcjonowanie, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do śmierci.