Liczba wyników: 822
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Tarczyca – narząd kształtem przypominający motyla, umiejscowiony w środkowej części szyi ponad krtanią. Jest to wewnątrzwydzielniczy gruczoł, produkujący hormony tarczycowe, które mają istotny wpływ na niemal wszystkie układy organizmu człowieka. Od jego działania zależy nasze samopoczucie, metabolizm czy silne i zdrowe kości oraz stawy.
Dotychczas wykazano, że dieta śródziemnomorska daje wiele korzyści dla zdrowia, teraz jednak postanowiono sprawdzić, czy należy ją zalecać również seniorom. Okazuje się, że ludzie starsi także powinni się jej trzymać.
World Food Travel Association podaje, że aż 93% podróżujących planuje wakacje, kierując się wyborem potraw i napojów w miejscu, do którego mają zamiar się wybrać, a liczba zdjęć z restauracji, barów i kawiarni na Instagramie rośnie w szalonym tempie i jest wyższa niż fotografii na tle największych atrakcji turystycznych. Dlaczego, podróżując, kierujemy się smakiem?
Tureckie ośrodki wypoczynkowe nad Morzem Egejskim wciąż są mało znane wśród polskich turystów. Przykładem może być kurort Kusadasi, który jest znakomitym miejscem do wypoczynku oraz doskonałą bazą wypadową do zwiedzania okolicznych zabytków starożytności m.in. ruin pobliskiego Efezu, Priene, Didymy czy Miletu.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.
Od 1 stycznia 2018 r. lekkie torby na zakupy z tworzywa sztucznego nie będą oferowane za darmo w punktach sprzedaży – rząd przyjął dziś projekt nowelizacji ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Nowe przepisy dostosowują polskie prawo do rozwiązań unijnych, które zakładają zmniejszenie zużycia lekkich plastikowych toreb na zakupy. Wprowadzona zostanie dodatkowa opłata za lekką torbę na zakupy z tworzywa sztucznego (opłata recyklingowa), która będzie doliczona do obowiązującej już ceny takiej torby albo będzie podstawową opłatą za torbę.
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję