Liczba wyników: 568
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Ruszyły zapisy na nowy rok akademicki Żydowskiego Uniwersytetu Otwartego i Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Centrum Kultury Jidysz. Ruszyły też zapisy na lektoraty języków: jidysz i hebrajskiego.
Statystyczny Polak poświęca ponad 1,5 godziny tygodniowo na odkurzanie. Połowa naszego społeczeństwa odkurza dwa, trzy razy w tygodniu, a jedna piąta codziennie. To daje nam przeciętnie prawie kwadrans dziennie na tę czynność, a w skali roku odkurzanie zajmuje nam aż 3,5 doby. To sporo czasu, wysiłku i energii.
Coraz mniej kierowców używa telefonów komórkowych podczas jazdy. Z telefonów komórkowych podczas prowadzenia pojazdu korzysta niemal 3 procent polskich kierowców. Częściej za kierownicą rozmawiają panie.
Osoby, które wybrały na miejsce wakacyjnego wypoczynku Podlasie mogą liczyć na kolejną atrakcję. Fotografie z archiwum fotograficznego Włodzimierza Puchalskiego ze zbiorów Muzeum Niepołomickiego w Zamku Królewskim będzie można obejrzeć na wystawie w Muzeum w Tykocinie.
Odkryto, że u ludzi, którzy cierpią z powodu nawracającej depresji, skurczeniu ulega część mózgu odpowiedzialna za formowanie wspomnień.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
W 2014 roku poniżej granicy ubóstwa skrajnego, czyli poniżej minimum egzystencji żyło w Polsce ok. 2,8 mln osób - podał Główny Urząd Statystyczny. W warunkach ubóstwa relatywnego zaś ok. 6,2 mln osób. Liczbę osób żyjących poniżej ustawowej granicy ubóstwa, czyli poniżej progu interwencji socjalnej szacuje się na ok. 4,6 mln.
Różnorodnie, ciekawie i interaktywnie zapowiada się impreza „Święto Soli”, na którą Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza 7 czerwca 2015 r., w godzinach 9.30 – 19.00 do Zamku Żupnego. Będzie można uczestniczyć w wytwarzaniu soli w XVII-wiecznej warzelni oraz w pokazach i warsztatach czerpania papieru, skręcania lin, lepienia garnków, pracy kowala a także odkrywać sól na wiele sposobów.
30 maja obchodzi się Światowy Dzień Soku. Co sprawia, że to sok zasługuje na tak wyjątkowe wyróżnienie? Już sam fakt, że sok ma swój dzień w kalendarzu potwierdza, że to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Dlaczego? To źródło witamin, soli mineralnych oraz innych substancji odżywczych. Soki przecierowe i naturalnie mętne zawierają również błonnik.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność