Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania witaminy

Liczba wyników: 1738

  • Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?  [© emirkoo - Fotolia.com]

    Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?

    2016-05-25

    Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

    Tagi: warzywadietakuchniakarczochykulinaria

  • Przepis na odporność [Odporność, © Syda Productions - Fotolia.com]

    Przepis na odporność

    2016-11-17

    W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?

    Tagi: odpornośćgrypasezon grypowywitamina C

  • Jak działa witamina C w kosmetykach? [© studiodr - Fotolia.com]

    Jak działa witamina C w kosmetykach?

    2016-05-19

    Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.

    Tagi: kosmetykiwitamina C

  • Warzywa zdobią. Skarby dla urody w wiosennym menu [© Vojtech Vlk - Fotolia.com]

    Warzywa zdobią. Skarby dla urody w wiosennym menu

    2012-04-06

    Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.

    Tagi: warzywamarchewszpinakpietruszkasałata

  • Fakty i mity o witaminie C [Fot. elenakirey - Fotolia.com]

    Fakty i mity o witaminie C

    2019-03-27

    Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.

    Tagi: witamina C

  • Witamina D3 przedłuża kobietom życie [© Brigitte Bonaposta - Fotolia.com]

    Witamina D3 przedłuża kobietom życie

    2011-07-10

    Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.

    Tagi: witamina Dzłamanieupadekmultiwitaminadługowieczność

  • Ryż parboiled: wygodny i zdrowy [© petroos - Fotolia.com]

    Ryż parboiled: wygodny i zdrowy

    2016-05-30

    Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.

    Tagi: ryżryż parboileddietakuchnia

  • Witamina D: fakty i mity [© Darios - Fotolia.com]

    Witamina D: fakty i mity

    2015-10-13

    Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.

    Tagi: witamina Dniedobór witaminy D

  • Ryby na zdrowie. Stały element diety [© Alexander Raths - Fotolia.com]

    Ryby na zdrowie. Stały element diety

    2019-03-22

    Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.

    Tagi: rybyzdrowiedieta

  • Zdrowie w papryce [© Denis Pepin - Fotolia.com]

    Zdrowie w papryce

    2016-05-04

    200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.

    Tagi: paprykawarzywawitaminyminerały

  • Strony: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36