Liczba wyników: 4264
Niektóre ostre dolegliwości mogą być osłabiane dzięki powszechnie dostępnym lekom przeciwbólowym, jednak przewlekłe problemy wymagają bardziej specjalistycznej pomocy medycznej.
Lato nadchodzi dużymi krokami, niosąc ze sobą większy wybór lokalnych, sezonowych produktów. Według badania prowadzonego przez CBOS, tylko 5% respondentów deklaruje, że spożywa świeże warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami nie jest lepiej, taką deklarację składa jedynie 7% badanych.
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Zachorowalność na cukrzycę ma globalny wymiar. Licza chorych ciagle rośnie i jeśli nic się nie zmieni, zarówno pacjenci, jak gospodarka znajdą się w obliczu kryzysu.
Braki zębowe to istotny problem funkcjonalny, ale i estetyczny dla pacjenta. Problem, który tysiące lat temu starożytni Majowie rozwiązywali za pomocą muszli lub kawałka kamienia, dziś rekompensują w zupełności implanty – małe, tytanowe śrubki mocowane do kości pacjenta. Te niepozorne elementy zastępujące naturalny korzeń zęba to kamień milowy, zarówno dla stomatologii, jak i zadowolenia pacjentów. Co warto o nich wiedzieć?
Jak podaje WHO, rośnie średnia długość życia. W ostatnich latach nawet bardzo szybko.
Rak prostaty, zwany również rakiem gruczołu krokowego lub rakiem stercza, to niekontrolowany wzrost liczby komórek wykazujących cechy złośliwości. Z raportu Krajowego Rejestru Nowotworów (2014) wynika, że w Polsce jest on drugim (po raku płuca) najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Zachorowalność na raka prostaty wynosi około 9 tys. przypadków rocznie, a śmiertelność - blisko 4 tys. Przebieg choroby nie zawsze wygląda tak samo – u jednych choroba postępuje powoli, u innych dochodzi do zajęcia tkanek otaczających stercz oraz do powstania przerzutów. Najczęściej, rak prostaty początkowo rozwija się bezobjawowo, a od pojawienia się pierwszych komórek nowotworowych do wystąpienia widocznych symptomów nowotworu może upłynąć nawet kilkanaście lat.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wraz z wiekiem zmienia się ilość i jakość chrząstki stawowej, co może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Powoduje ona ból i sztywność stawu, a następnie zniekształcenie jego kształtu i ograniczenie ruchomości. Na zdjęciach radiologicznych, zmiany zwyrodnieniowe, stwierdzić można u ok. 60% osób po 60. roku życia.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych