Liczba wyników: 1570
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Naukowcy przekształcili komórki glejowe mózgu w dwie różne, funkcjonalne klasy neuronów. Ich odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology, mogą przyczynić się do istotnych postępów w leczeniu chorób neurozwyrodnieniowych takich jak choroba Alzheimera czy udar.
Wielkopolskie Stowarzyszenie Alzheimerowskie zaprasza do udziału w spotkaniach grupy wsparcia dla osób, które zmagają się z chorobą Alzheimera swoich bliskich. Umożliwiają one podzielenie się swoim doświadczeniem z osobami będącymi w podobnej sytuacji, skonfrontowanie swojej trudnej codzienności i pomagają znaleźć rozwiązanie codziennych problemów.
Obiecujące są wyniki badań, w ramach których starano się zniszczyć związane z chorobą Alzheimera białko tau. Aż 29 na 30 uczestników dobrze odpowiedziało na taką terapię.
Prof. Tomasz Trojanowski, kierownik Kliniki Neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz naukowcy z California Institute of Technology i Politechniki Lubelskiej wspólnie pracują nad nowatorskim, przenośnym urządzeniem do bezinwazyjnego wykrywania choroby Alzheimera.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.
Choć naukowcy już od jakiegoś czasu informują, że osoby bardziej aktywne fizycznie mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera, nie było dowodów na to, dlaczego rzeczy tak się właśnie mają.
Już niedługo możliwe będzie rozpoznanie choroby Alzheimera na podstawie badania oka. Zmiany w naczyniach krwionośnych w siatkówce oczu mogą oznaczać rozwój tej formy demencji.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji