Liczba wyników: 512
Święta! Ten niezwykły czas, gdy przybrawszy lampkami drzewko bananowca, zasiadamy do wigilijnego stołu, by dzielić się tradycyjnym kubełkiem KFC. To poczucie wspólnoty, gdy razem z sąsiadami rytualnie palimy słomianego kozła. Ta świąteczna radość, gdy rankiem wszyscy ruszamy na wrotkach do kościoła i podziwiamy szopkę, szukając figurki polityka ze spodniami opuszczonymi do kostek…
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Różnorodność obchodzenia świąt Bożego Narodzenia na całym świecie potrafi być zaskakująca. Nawet bardzo dobrze znane miejsca nabierają wtedy zupełnie innego charakteru, a to kolejny pretekst, by odwiedzić je ponownie. U progu sezonu świątecznego przedstawiamy siedem bliskich i dalekich miejsc, które w tym czasie szczególnie zyskują na atrakcyjności.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
W środę 2 grudnia o godzinie 11.00 krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza seniorów-kinomanów na kolejną projekcję z cyklu Dojrzałe Kino. Tym razem będzie można zobaczyć film "Czerwony pająk" w reżyserii Marcina Koszałki uznanego dokumentalisty. To wstrząsająca historia seryjnego mordercy, inspirowana miejskimi legendami Krakowa.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
W trzecim kwartale 2015 r. najwięcej ofert można było znaleźć w sprzedaży, wzrosty zanotowały m.in. branża produkcyjna, instalacyjna i logistyczna. Polacy też coraz chętniej szukają pracy za granicą.
Wiele wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spowodowanych jest skutkami przebywania w sytuacjach stresowych. Długotrwałe napięcie niesie ze sobą podwyższone ryzyko wystąpienia zachorowań nie tylko fizycznych, ale również emocjonalnych. U jednych przejawia się on groźnymi dla zdrowia zaburzeniami działania całego organizmu, u innych bólami głowy i ramion, u pozostałych nudnościami i kłopotami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Sygnały wysyłane przez ciało nie muszą od razu przybierać postaci groźnej choroby. Czasami są bardzo subtelne i konieczna jest uważna jego obserwacja.
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem