Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania menu

Liczba wyników: 760

  • Krótki przewodnik po profilaktyce nowotworowej  [Fot. M.studio - Fotolia.com]

    Krótki przewodnik po profilaktyce nowotworowej

    2018-10-24

    Rak nie pojawia się z dnia na dzień. Nowotwory potrafią rozwijać się w organizmie ludzkim latami, nie dając przy tym żadnych objawów. Dlatego tak istotną rolę odgrywa profilaktyka: badania i zdrowy styl życia. Z informacji podanych przez World Cancer Research Fund International wynika, że prawie 40 proc. przypadków nowotworów można byłoby uniknąć. Październik tradycyjnie poświęcony jest walce z rakiem piersi, dlatego to dobry moment, aby przypomnieć o działaniach, które mogą zminimalizować ryzyko zachorowania na ten i inne rodzaje nowotworu.

    Tagi: raknowotwórprofilaktyka

  • Nie unikaj węglowodanów. Mogą przedłużyć życie [Fot. Henryk Niestrój - Fotolia.com]

    Nie unikaj węglowodanów. Mogą przedłużyć życie

    2018-10-23

    Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.

    Tagi: dietadługowiecznośćwęglowodanytłuszczebiałkocukrzyca

  • Dieta bezglutenowa - nieuzasadniona moda czy nowatorskie podejście do żywienia? [Fot. beats_ - Fotolia.com]

    Dieta bezglutenowa - nieuzasadniona moda czy nowatorskie podejście do żywienia?

    2018-10-18

    Bezglutenowy sposób odżywiania się jest coraz powszechniejszy i nie chodzi jedynie o to, że coraz częstsze są diagnozy celiakii: nastała prawdziwa moda na jedzenie bezglutenowe jako metoda zachowania odpowiedniej wagi i zadbania o zdrowie. Okazuje się jednak, że unikanie artykułów zawierających gluten przez ludzi zdrowych nie daje im żadnych specjalnych korzyści.

    Tagi: celiakiachoroby autoimmunologicznedietadchudzanie

  • Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni [Fot. Andrij Pogranicznyj - Fotolia.com]

    Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni

    2018-10-10

    Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

    Tagi: gałka muszkatołowa

  • 7 sposobów, aby nie przytyć jesienią [Fot. eyetronic - Fotolia.com]

    7 sposobów, aby nie przytyć jesienią

    2018-10-10

    Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?

    Tagi: jesieństyl życiadietaćwiczenia

  • Daj szansę kuchni Bliskiego Wschodu [Fot. materiały prasowe]

    Daj szansę kuchni Bliskiego Wschodu

    2018-10-09

    Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?

    Tagi: kuchniaBliski Wschódhummusciecierzycaharissa

  • Kuchnia blisko natury. Borowik szlachetny  [Fot. materiały prasowe]

    Kuchnia blisko natury. Borowik szlachetny

    2018-10-04

    Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

    Tagi: grzybygrzybobranieborowikborowik szlachetny

  • Czego możemy się nauczyć od wegetarian? [© adisa - Fotolia.com]

    Czego możemy się nauczyć od wegetarian?

    2018-10-02

    W powszechnym rozumieniu wegetarianizm funkcjonuje jako dość restrykcyjna dieta, stąd też zapewne ma równie wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla tych, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie choćby jednego obiadu bez mięsa, zapewne trudno będzie przyjąć fakt, że od wegetarian można nauczyć się kilku zasad związanych ze sposobem odżywienia, ze względu na jego prozdrowotne właściwości.

    Tagi: wegetarianizmwegetarianiedietadieta wegetariańskasałatkimięso

  • Pizza: biała, czerwona, po polsku [Fot. ilolab - Fotolia.com]

    Pizza: biała, czerwona, po polsku

    2018-09-12

    Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

    Tagi: pizza

  • Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej [Fot. Chaded - Fotolia.com]

    Kokos, imbir i limonka, czyli sekrety kuchni tajskiej

    2018-09-09

    Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?

    Tagi: kuchniapotrawyTajlandia

  • Strony: 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33