Liczba wyników: 921
W Polsce w ostatnich sezonach epidemicznych liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę przekracza kilka milionów. W obecnym sezonie grypowym zachorowało już prawie 4,4 mln osób. Szczególnie groźne dla zdrowia są powikłania pogrypowe, a jednym z najpoważniejszych jest zapalenie mięśnia sercowego. U osób leczących się z powodu chorób układu krążenia oraz osób starszych w sezonie grypowym istnieje znacząco większe ryzyko wystąpienia zawału serca.
Przemoc wobec kobiet pozostaje jednym z głównych problemów społecznych. Ze statystyk unijnych wynika, że co trzecia kobieta była ofiarą przemocy. Często takie akty dokonywane są na tle seksualnym. Bezpieczeństwo może zwiększyć zaopatrzenie się np. w gaz pieprzowy, paralizator czy broń alarmową.
Marnowanie jedzenia to problem współczesnej cywilizacji. Często nie mamy pomysłu, co zrobić z resztkami po posiłku. Podobnie jest z fusami lub torebkami po herbacie. Wbrew pozorom nieprzydatne resztki mogą mieć swoje kolejne zastosowanie. Można na przykład ponownie zaparzyć liście zielonej herbaty, które nie tracą swoich właściwości po pierwszym zaparzeniu. Co ciekawe Chińczycy używają pierwszego naparu tylko do przepłukania dzbanka, dopiero drugi i trzeci wykorzystują do picia.
Do 30 kwietnia mamy obowiązek złożyć PIT. W tym roku nie rozliczy nas już pracodawca. Musimy rozliczyć się samodzielnie, ale mamy za to różne możliwości, w tym drogę elektroniczną. Jak co roku w akcję bezpłatnej pomocy przy rozliczaniu PIT-u włączone są centra handlowe, w tym roku akcja zaplanowana jest na 6-7 kwietnia.
Najpierw pojawia się mrowienie, pieczenie i lekki ból. Po kilku godzinach okolica ust jest już usiana drobnymi pęcherzykami. Opryszczkę, bo o niej mowa, większość z nas traktuje jak defekt kosmetyczny. Tymczasem to jedna z najczęstszych chorób zakaźnych człowieka, która lubi atakować w momencie spadku odporności, przemęczenia lub stresu. Co powoduje opryszczkę? W jaki sposób można się nią zarazić? Kiedy opryszczka wymaga wizyty u lekarza?
Szara i zmęczona cera, zbędne kilogramy oraz popękane naczynka, to najczęstsze pamiątki, które pozostają nam po zimie. Winowajców jest kilka – niska temperatura, ogrzewanie, brak aktywności fizycznej, monotonna dieta. Co zrobić, aby przygotować ciało do nadchodzącego sezonu? Poznaj 5 sprawdzonych sposobów, żeby wyglądać kwitnąco na wiosnę!
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Dla chorego na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc zima jest szczególnie trudnym okresem w roku. Mróz, duża wilgotność związana z opadami śniegu i deszczu nasila objawy chorób układu oddechowego. Dodatkowo silny wiatr wzmaga trudności związane z oddychaniem. Osobom chorym na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) mogą zdarzyć się zasłabnięcia, bóle w klatce piersiowej i większe niż zazwyczaj zmęczenie. Nasila się kaszel i duszność, które są typowymi objawami POChP.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji