Liczba wyników: 4125
Otyłość w średnim wieku może być czynnikiem ryzyka wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera.
Najnowsze standardy leczenia chorób reumatycznych kładą nacisk na konieczność całościowego postrzegania dolegliwości chorego, ponieważ głównemu schorzeniu może towarzyszyć wiele innych. Wczesna, prawidłowa diagnoza to gwarancja dobrego leczenia pacjenta.
Czasem zdarza się, że poważne problemy zdrowotne, które nas dotykają, pojawiają się, tak nam się przynajmniej wydaje, bez żadnej przyczyny. Za takie choroby jak astma, depresje czy alergie i wiele innych obwiniamy stresujący tryb życia czy zanieczyszczone środowisko. A jeśli powody ich występowania są nieco inne?
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Na świecie na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc cierpi (POChP) obecnie około 600 mln ludzi. Co godzina umiera 250 z nich. Niestety większość ludzi - ponad 90 proc. - nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiej choroby. Co roku na świecie z jej powodu umiera 2,3 mln ludzi.
Naukowcy od lat prowadzą nierówną walkę z chorobą Parkinsona, która jest określana chorobą późnego wieku średniego. Ostatnie badania ujawniły znaczący wpływ narkotyków i pestycydów na rozwój choroby.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem