Liczba wyników: 3621
Dość popularne jest pytanie o różnice pomiędzy demencją a chorobą Alzheimera. Wydaje się, że lekarze wolą używać terminu „demencja”, jako że określenie „choroba Alzheimera” zyskało liczne treści, które nie tylko nie mieszczą się w jego definicji, ale i w większym stopniu napawa pacjentów lękiem. Wiele osób stosuje powyższe określenia zamiennie.
Według statystyk w Polsce na łuszczycę choruje prawie milion osób. Wielu chorych z powodu wstydu nie zgłasza się jednak do lekarza, więc liczba ta może być znacznie wyższa. Większość nie ma też dostatecznych informacji na temat swojej przypadłości, podobnie jak reszta społeczeństwa. Aby zwiększyć świadomość Polaków w tym zakresie, ruszył program edukacyjny „Nie traktuj łuszczycy powierzchownie!”. Jego celem jest pomoc pacjentom oraz zmiana nastawienia społeczeństwa wobec chorych.
Zaćma, nazywana również kataraktą, jest prawdopodobnie główną przyczyną ślepoty na świecie. W Polsce cierpi na nią prawie milion osób. Tak zwana zaćma starcza jest najczęściej występującym rodzajem tej dolegliwości. Dzięki rozwiązaniom we współczesnej medycynie większość osób ma szansę odzyskać normalny wzrok.
Otyłość w średnim wieku może być czynnikiem ryzyka wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera.
Najnowsze standardy leczenia chorób reumatycznych kładą nacisk na konieczność całościowego postrzegania dolegliwości chorego, ponieważ głównemu schorzeniu może towarzyszyć wiele innych. Wczesna, prawidłowa diagnoza to gwarancja dobrego leczenia pacjenta.
Czasem zdarza się, że poważne problemy zdrowotne, które nas dotykają, pojawiają się, tak nam się przynajmniej wydaje, bez żadnej przyczyny. Za takie choroby jak astma, depresje czy alergie i wiele innych obwiniamy stresujący tryb życia czy zanieczyszczone środowisko. A jeśli powody ich występowania są nieco inne?
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.
Jak informują eksperci science daily.com, niedobór witaminy D jest związany z chorobą Parkinsona. U większości cierpiących z powodu tego schorzenia notuje się zbyt niski poziom witaminy D.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji