Liczba wyników: 53
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Nowe badanie z udziałem około 80 tysięcy osób pokazuje, że pacjenci z chorobą Parkinsona mają o 30 proc. wyższe ryzyko zgonu z powodu Covid-19 niż ludzie bez choroby neurodegeneracyjnej.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Mieszkanie w pobliżu głównych dróg czy autostrad wiąże się z wyższym ryzykiem demencji, choroby Parkinsona, choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM), wynika z nowych badań.
Ozzy Osbourne wyjawił, że w lutym ubiegłego roku zdiagnozowano u niego chorobę Parkinsona.
Niemal w każdym obszarze neurologii obserwujemy widoczny postęp medycyny. Jednak nadal wielu chorych i lekarzy czeka na nowe terapie, które ułatwią pacjentom życie z chorobą. O tym, dlaczego choroby neurologiczne stają się coraz większym wyzwaniem, w jakich obszarach neurologii dokonał się w ostatnich latach postęp i na co czekają pacjenci, opowiada prof. Jarosław Sławek, Prezes Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.
Nowy eksperymentalny lek okazał się skuteczny w walce z chorobą Parkinsona.
Znane jako „pelikany“, „motylki“, „firanki“ lub „skrzydełka“. Choć ich nazwa brzmi całkiem ładnie, są zmorą wielu osób. Mowa o opadającej skórze na ramionach. Jak przywrócić jej jędrność?
Choroba Parkinsona może zwiększać ryzyko aż kilkunastu nowotworów, między innymi w tym chłoniaka, białaczkę, raka okrężnicy, nerek, płuc, mózgu, raka szyjki macicy, prostaty i skóry.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność